Makramee-amppeli, ohje

On keväisten puuhien aika! Kasvien mullan ja ruukun vaihtojen yhteydessä sitä tempautuu usein myös suojaruukkujen ja -pussukoiden tuunailuun ja valmistukseen. 
Mikäpä tähän keväiseen yhtälöön sopisikaan paremmin kuin makramee-amppelit, jotka ovat mitä ihanimpia kasvien kesäkoteja. Ne ovat ilmavia ja vähäeleisen kauniita ja narun värillä sekä paksuudella saa vaikutettua paljon amppelin ulkonäköön.

Ohje

Tarvitset: 

- narua
- puurenkaan (halkaisija esim. 5-6 cm)
- sakset
- puuhelmiä
- maalarinteippiä
(- villaneulan)

1. Leikkaa narusta kuusi 3.20 m pituisia paloja. Pujota narut puurenkaaseen, siten että rengas asettuu narumittojen puoliväliin. Renkaan molemmin puolin narupituus 1.60 m. Kiinnitä puurengas maalarinteipillä lattiaan tai työtasoon.

2. Leikkaa erillinen 45 cm pituinen naru, jolla solmit rihmossolmun renkaan alle. Sillä sidot amppelin narut yhteen. Taita naru U-lenkiksi ja kierrä narua alhaalta ylös narunipun päälle. Lopuksi vie narun narunpää lenkin läpi. Vedä apulangan päästä ja kiristä. Leikkaa narunpää. 


3. Jaa narut kolmeen osaan, jokaisessa ryhmässä on neljä narua. Aloita kaksoistasosolmujen solmeilu. Kaksoistasosolmussa on kaksi vaihetta. Sillä, missä järjestyksessä nämä kaksi solmua teet, ei ole merkitystä, kunhan teet aina kaksi erilaista solmua, jotka ovat toistensa peilikuvat.

Kaksoistasosolmun 1. vaihe
 Kaksoistasosolmun 2.vaihe

4. Solmeiltuasi kaksoistasosolmupylväät, puno palmikkoa jokaisella neljän narun nipulla. Katso mallia aloitukseen kuvista ja toista solmeilua tähän tapaan, kunnes olet tehnyt lettiä noin 25 cm.

Palmikko neljällä narulla:

5.  Kun palmikko on valmis, tee kaksi tai kolme kaksoistasosolmua päällekkäin, pujota helmi kahteen keskimmäiseen naruun, naru kerrallaan villaneulan avulla, mikäli käytössäsi on paksu naru. Ohuempi naru on helppo pujottaa helmen reikään maalarinteippiä apuna käyttäen. Teippaa narunpäät ohueksi ja pujota. Tee helmen alle kaksi tai kolme kaksoistasosolmua.


6. Solmi "verkkopussukka" ruukkua varten. Sido erilliset narut toisiinsa kaksoistasosolmuilla, solmimalla reunimmaiset kaksi narua yhteen.


7.  Jatka solmeilua parin kerroksen verran. Voit myös tehdä solmut tiiviimmillä väleillä ja ottaa mallia kokoon ruukusta. Solmi lopuksi rihmossolmu pohjaan. 

Amppeliin olisi mahtunut suurempikin ruukku, mutta käytän siinä tuunaamaani KoKo-kuppia, josta löytyy postaus viime vuoden puolelta. Mukista irtosi lattialle pudotessaan korva. Sivelin pintaan betonipastaa ja siitä tuli kiva ja toimiva pikkuruukku. 
Ruukun pohjan alle voi solmia myös erillisen solmun, ennen rihmossolmua. Tein solmun kolmella narulla, yksi jokaisesta neljän narun ryhmästä. Kokeilin solmua omaan amppeliini, mutta käytön kannalta en ole huomannut sillä kovinkaan paljon merkitystä. Ajattelin sen kenties tukevoittavan amppelin pohjaa, mutta ei siitä nyt haittaakaan ole.

Ihana ilmakasvi sai uuden kivan kesäkodin!
Solmeilin Paulina-punoskuteesta myös minimalistisen minimakrameen. Tällainen yksinkertainen solmeilu on kiva seinä- tai ovikoriste, eikä se paljon muuta kaipaakaan kuin pari puista yksityiskohtaa ja näyttävää paksua narua.
Käytin amppeliin 0.5 mm paksuista Paulina- punoskudetta ja tällä viikolla olen tehnyt tilaustöinä useamman amppelin ohuemmasta Moppari- kierrenarusta. Amppelit lähtivät tänään uuteen kotiin, mutta kuva-aineisto jäi, joten julkaisen niistäkin juttua tässä lähiaikoina. Tein asiakkaalleni kolme hieman erilaista amppelia. Yhden myös paksummasta punoskuteesta.

Mopparin kierrenaruissa löytyy ihania sävyjä, kuten kuvassa näkyvä puuteri.

Aurinkoisia pääsiäishetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram