Makramee-seinäamppeli, ohje

  Ripustin muutama viikko sitten seinälle sinapinkeltaisen makramee-amppelin ja kevätauringon tavoin se on aivan yhtä iloinen ja piristävä näky! Kodissamme ei oikeastaan ollut entuudestaan mitään keltaista, joten tämä on aika erilainen elementti kotonamme. 
Amppeli löysi paikan keittiön ja ruokailuhuoneen välisestä tilasta terassin oven vierestä, jossa viherkasvi saa mukavasti valoa. 
Seinäamppelin ohjetta on helppo muunnella ja halutessa siitä voi jättää vaiheita pois. Malli toimii ilman helmiä ja solmeiluja voi aina yksinkertaistaa ja kerroksia vähentää. 

SOLMEILUVAIHEET
Aloitetaan homma solmimalla kahdeksan 3 m 20 cm pituista narupalaa leivonpääsolmulla puurenkaaseen. Tein amppelin "varresta" pitkän ja halusin siihen näyttävän pitkän tupsun, mutta narut voivat toki olla hieman lyhyemmätkin, jos mallin haluaa tehdä lyhyempänä. 
Seuraavaksi solmitaan vuorottelevia kaksoistasosolmuja siten, että niistä muodostuu alaspäin kapeneva kolmio. Joka kerroksen alussa ja lopussa jätetään kaksi narua solmimatta. 
Kaksoistasosolmun ohjeen löydät aiemmasta amppelijulkaisustani, sieltä löytyy myös ohje  lopussa tehtävään rihmossolmuun.

Sitten on oikeakätisten vinojen kohosolmujen vuoro. Reunimmainen naru viedään viistosti narujen päältä keskelle. Pystysuuntaiset narut solmitaan tämän narun ympärille. 
 Vaihe 1. Vie ensimmäinen pystynaru viiston reunanarun ympäri takaa alakautta ja sitten välistä. Kiristä.
 Vaihe 2. Vie sama naru uudelleen viiston narun ympäri, edellisen solmun viereen, kuten kuvassa ja kiristä.
Kun vinot kohosolmut on solmittu myös vasenkätisesti ja kohosolmurivit kohtaavat toisensa työn keskellä, solmitaan vielä yksi kohosolmu kahdella jäljellä olevalla narulla. 
Liitoskohdan alle voi pujottaa helmen. Keskelle voi solmia helmen sijaan kaksoistasosolmu-pylvään tai narut voi jättää kokonaan solmimatta.
Vinot kohosolmurivit toistetaan kolme kertaa.
 Tämän jälkeen solmitaan vuorottelevia kaksoistasosolmuja suuremmilla väleillä.

Helmet paikoilleen (niin halutessa) ja jatketaan vuorottelevilla kaksoistasosolmuilla.
Seuraavaksi solmitaan pylväitä kaksoistasosolmuilla. Kuvassa joka pylväässä on kolme päällekkäistä solmua. 
Pylväiden jälkeen tehdään vuorottelevia kaksoistasosolmuja alas kaventaen. 
Ja tästä voi jatkaa ns. suorilla naruilla tai esimerkiksi vuorottelevilla kaksoistasosolmuilla, hieman väljemmillä väleillä.  
Yhdistetään reunimmaiset narut kaksoistasosolmulla eteen. 
 Narunippu kurotaan yhteen rihmossolmulla, "ruukkupussin pohjaksi". Yksi naru taitetaan lenkiksi, jonka ympärille narunpäätä kierretään. Lopuksi vedetään/kiristetään apulangasta ja leikataan ylimääräiset pituudet pois. 

Kokeilin amppeliin ensin valkoista ruukkua, mutta betonipastalla ehostamani kirppisruukku vei lopulta voiton. Kirppislöydöistä ja vanhoista (jopa hajonneista) ruukuista saa betonipastakäsittelyllä jälleen kauniita käyttötavaroita.

Ennen pääsiäisvapaita solmeilin samaisesta sinapinkeltaisesta mopparista makramee-seinäkoristeen. Vaan en itselleni.. Siihen voi tutustua tarkemmin etsykaupassani - bloomybloomissa, jonka linkki löytyy blogin etusivulta.

Kirkkaita värejä ja valonsäteitä sinulle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram