Kaupallisessa yhteistyössä : Sinelli
Tänä pääsiäisenä perinteinen vitsakierros jää väliin, mutta innokkaimmat voivat kuitenkin virpoa etänä. Pajunoksien koristeleminen, muutenkin kuin virpomistarkoituksessa, on itselleni tärkeä traditio ja koristeltu pajunoksa-maljakko tuo pääsiäisen kotiin. Täksi pääsiäiseksi halusin tehdä oksakoristeita, joita kaikkien pehmeiden materiaalien ystävien olisi ihana tehdä. Ihan omaksi ja perheenjäsenten iloksi! Niinpä kudoin pahvikehyksellä miniryijyjä, jotka saivat kimaltavat koristeet lehtimetallijäljitelmästä.
Ryijyoksilla voi virpoa oma koti ja perhe tuoreeks terveeks. Ja nämä koristeet säilyvät vuodesta toiseen. Vinkkinä ensi vuodelle - miniryijyn voi postittaa pääsiäistervehdyksenä ystäville ja sukulaisille! Kortti ei muuta koristetta kaipaakaan.
Julkaisun materiaalit on saatu Sinellistä. Ryijyissä on käytetty hiekanväristä Ocko-Tex- puuvillalankaa ja ihanan pehmoisia Maxi Wool- villalankoja.
Miniryijyjen ohje
Tarvitset:
- pahvia (esim. vesivärilehtiön tauspahvi)
- sakset
- Ocko-Tex- puuvillalankaa (loimilangoiksi)
- Maxi Wool- villalankaa
- villaneulan
(- maalarinteippiä)
(- tekstiililiimaa)
- luonnon risuja tai varrastikkuja ripustukseen
Kultauskoristelu:
- tahmeaa liimaa, kuten Fix Glue
- lehtimetallijäljitelmä, kulta
- tuputussieni
- karhea sivellin
- hiuslakkaa (lakkaa)
(- höyheniä)
1. Leikkaa pahvista suorakaide ja leikkaa saksilla sen molempiin päihin (vastaaviin kohtiin) urat. Urien väli on noin 5 mm.
2. Aloita loimilankojen kieputtaminen pyöräyttämällä aloituskohdan langanpää yhden uran ympäri. Voit käyttää myös teippiä, mutta pahviin leikattu ura on tosi tiukka, joten muutaman kerran pyöräytetty lanka pysyy paikallaan hyvin.
3. Vie loimilanka urasta uraan, vain pahvikehyksen etupuolelta. Kiepauta lopussa langanpää samoin kuin aloituskohdassa.
4. Solmi lanka ensimmäiseen loimilankaan. Vie villaneulalla lankaa loimilankojen yli ja ali, vuorotellen kerrosten välillä.
Vinkki! Voit jättää aloituskohdan langanpään "vapaaksi" ja viedä sen neulalla työn taakse viimeistelyvaiheessa.
5. Lisää ryijyyn hapsut, kun olet kutonut muutaman kerroksen. Voit jättää kudontalangan neuloineen odottamaan ja jatkaa ilman langan katkaisemista, jälleenhapsujen päälle. Leikkaa tarvittava määrä hapsulankoja ja solmeile ne loimilankoihin, kuten kuvassa. Vie langat kahden loimilangan välistä, siten että lankalenkki asettuu kahden loimilangan päälle. Kiristä ja vie alas.
6. Jatka kutomista ja painele säännöllisesti lankakerroksia sormenpäilläsi tiiviimmiksi. Kun olet kutonut haluamasi korkuisen ryijyn, vie lanka neulalla työn taakse kudottujen kerrosten sisään.
Vinkki: Hyödynnä pahvikehyksen koko korkeus ja loimilankojen pituus! Kudo kerralla kaksi ryijyä. Kiinnitä loimilangat pahviin maalarinteipillä ja jatka kutomista.
7. Leikkaa ja solmi loimilangat. Vie halutessasi langanpäät neulalla lankojen alle tai voit käyttää solmukohdissa pikkutipan tekstiililiimaa, jolloin lanka ei purkaannu, vaikka leikkaisit ne lyhyiksi solmimisen jälkeen.
Vinkki: Kun kudot ryijyn aivan pahvikehyksen alareunaan kiinni, ei alaosan loimilankalenkeille tarvitse tehdä mitään. Irrota/kampea langat irti kehyksestä esim. saksen kärjellä. Alaosaan hapsujen alle tulee hieman löyhempi kudos, mutta se ei näy hapsujen alta.
8. Kiinnitä ryijy katkaistuun varrastikkupalaan tai luonnon pikkuoksaan. Voit päätellä loimilangat työn sisään ja kiinnittää tangon erillisellä langalla.
Tai voit solmia loimilangat tikun ympärille. Voit ripustaa ryijyn oksaan myös suoraan loimilangoista.
9. Kiinnitä lehtimetalijäljitelmä miniryijyn pintaan. Tuputa kevyt kerros tahmeaa liimaa (Fix Glue) ja anna sen kuivua tovi. Paina puhtailla sormilla pala lehtimetallijäljitelmää liimapinnalle. Anna kuivua ja irrota ylimääräinen "kultalehti" pois karkeahkolla siveltimellä. Varista ylimääräiset hiput pinnalta ja suihkaise kultakuviolle kevyesti hiuslakkaa tai lakkaa. Lehtimetallijäljitelmä voi ajan kuluessa muuttua vihertäväksi, lakkauksesta huolimatta, mutta lakka auttaa pinnan kullan hohteen säilymisessä.
Voit koristella ryijyt myös sävy sävyyn, vaikkapa hienoilla helmikanan höyhenillä. Olin hankkinut pussillisen sieviä pilkullisia höyheniä muutama vuosi sitten ja yhdistin nyt niitä joihinkin miniryijyihin. Samaisia höyheniä löytyy värilajitelmana Sinellin valikoimasta.
Maxi Wool Yarn- villalangasta löytyy aivan ihania sävyjä, kuten ryijyihin käyttämäni lämmin tummankeltainen, hempeä vaaleanvihreä ja säväyttävä petroolinsininen.
Miniryijyihin voi iloisesti käyttää myös monenlaisia lankajämiä ja kankaita. Yhteen ryijyyn tein yksityiskohtaa pellavakankaalla ja puuvillalangalla.
Pääsiäisryijyistä tuli suloisen pieniä, mutta julkaisussa esitetyt tekniikat ja pinnan koristelut toimivat erinomaisesti myös suuremmassa koossa. Pahvikehyksen voi tehdä suurempana tai kudelman voi tehdä käteviin monitoimikehyksiin tai kudontakehyksiin, joita molempia saa Sinellistä.
Aurinko heijastaa niin kauniisti kullan kimalteesta. Pehmoinen ja runsas kudottu pinta hapsuineen hellii silmiä ja mieltä. Joskus pitää kyllä tehdä tällainen suuremmassa mittakaavassa!
Aurinkoisia pääsiäisaskareita!
Aurinko heijastaa niin kauniisti kullan kimalteesta. Pehmoinen ja runsas kudottu pinta hapsuineen hellii silmiä ja mieltä. Joskus pitää kyllä tehdä tällainen suuremmassa mittakaavassa!
Aurinkoisia pääsiäisaskareita!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti