Kurpitsalyhdyt

Halloweenin lempipuuhiani - kurpitsapiirakan syömisen lisäksi - on kurpitsalyhtyjen kaivertaminen. Joka vuosi olen kaivertanut kurpitsasta irvinaaman, mutta nyt halusin kokeilla jotain erilaista. Testasinpa siis akryylimaalilla tehostettua lepakkolyhtyä. Mio-poika sen sijaan kaiversi omaan kurpitsaansa hurjan irvinaaman. 

Valmistelut:
Näillä välineillä kaiverrus onnistuu tosi hyvin, mutta välineet löytyvät pitkälti ihan omasta keittiöstäkin.
Ensin kurpitsan hattu leikataan ja siemenet kaavitaan pois lusikalla. 
Kerään osan siemenistä talteen ja istutan uudet kurpitsat seuraavana keväänä kasvimaallemme. Loput voi paahtaa ja käyttää keitoissa ja leivonnaisissa.

Lepakkolyhty
Alkuvalmistelujen jälkeen piirsin kuvion kurpitsaan vedenkestävällä tussilla.
Raavin pintaa lepakon ympäriltä, mutta jätin pintaa paikoin koholle, jotta tuputettaessa niihin tarttuu maalia. Koversin jo hieman silmiä ja suuta tässä vaiheessa, mutten leikannut niitä vielä läpi. Sen  voi toki tehdä vaikka jo ennen taustojen kaivertamista.
Hahmottelin terällä lepakon ympärille tulevan pyöreän aukon ja leikkasin sen pikkusahalla. Nimimerkillä "tekemällä oppii" vinkkaa täällä, että lepakon ympärillä olevan aukon voi tehdä pienemmäksi ja ja esimerkiksi lepakon alaosan tai korvat voivat yltää aukon reunoihin asti. Eli lepakon voi tehdä suuremmaksi ja aukon pienemmäksi. Tällöin kurpitsan kuivuessa lepakko pitää paremmin muotonsa. Tosin jos lyhty on esillä vain pari päivää, pitää siipiveikko varmasti hyvin kutinsa näinkin.
Kaiversin ja leikkasin lepakkoon lisää yksityiskohtia, jotta valo pääsee kuultamaan myös siivistä, ja kaiversin loppuun silmät ja suun. 
Lepakon paksuja reunoja voi lopuksi ohennella pikkusahalla.
Sitten pintaan väriä akryylimaalia tuputtamalla.
Sisällä kannattaa käyttää led-tuikkua.
Mössöö, mössöö..
Kurpitsalyhdyn teko sujui Miolta tosi hyvin! Autoin vain hieman terävän työkalun kanssa vaativimmissa kohdissa.


Hauskaa ja tunnelmallista halloweenia!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram