Kurpitsojen aika

Enpä olisi keväällä uskonut siemeniä istuttaessamme, että syksyllä saisimme ihka oikean kurpitsasadon. Nämä oranssit pallerot ovat kuin minikokoisia aurinkoja ja saavat suun väkisinkin iloiseen virneeseen! Kurpitsa on ehdoton halloweenin koristesuosikkini. Kaiverran lyhdyn poikieni kanssa joka vuosi ja ensimmäinen maistiainen kurpitsapiiraasta räjäyttää aina makunystyrät (siis hyvällä tavalla)! =D Lastenkutsuja on vietetty nyt parin vuoden ajan, kisoineen ja seikkailuhuoneineen (pimeä huone, jossa seikkaillaan taskulampun kanssa ja suoritetaan tehtäviä ja taustalla kuuluu jännittäviä ääniä esimerkiksi Spotifystä).
Lapsena haaveilin aina syksyisin halloweenista. Toivoin, että myös meillä Suomessa olisi vietetty kyseistä juhlaa naamiaisasuineen, kurpitsoineen ja karkki-ja kepposkierroksineen. Överisti Amerikan malliin, kuten näkemissäni elokuvissa. Nyt äiti-ihmisenä saan viettää halloweenia lasteni kanssa ja oma sisäinen lapseni saa kaipaamansa vuotuisen kurpitsajuhlan. Jippii! Halloween on mielikuvituksen, lepattavien lyhtyjen, syystuulessa lentävien lehtien ja jännittävien tarinoiden juhla. 
Tiesitkö jo tämän halloweenista?

Halloween juontaa juurensa muinaisesta kelttiläisestä juhlasta nimeltä Samhain, jota juhlittiin lokakuun 31.päivänä. Iso-Britanniassa nykyisen Irlannin alueella 2000 vuotta sitten eläneet keltit viettivät uutta vuotta marraskuun 1.päivänä, jolloin juhlittiin kesän päättymistä ja sadonkorjuuajan alkua. Tällöin muisteltiin mennyttä vuotta ja toivotettiin uusi vuosi tervetulleeksi. Keltit uskoivat, että uuden vuoden aattona elävien ja kuolleiden maailmojen välinen verho oli ohuimmillaan ja tämän vuoksi heidän oli helpompi kommunikoida keskenään. Uskottiin myös, että henget palasivat käymään maallisilla kotisijoillaan Samhainina. 

Myöhempinä aikoina Samhainia aloitettiin kutsumaan All Hallow's Eveksi ja lopulta halloweeniksi.

Irlannin ja Englannin maahanmuuttajat toivat halloweenin mukanaan Amerikkaan 1850-luvun paikkeilla.

Halloween on Amerikassa toiseksi suosituin juhla heti joulun jälkeen.

Ennen Jack O'Lantern- kurpitsalyhtyjä halloweenlyhdyt kaiverrettiin nauriista. Kurpitsan käyttö lyhtyihin sai alkunsa Amerikasta, Euroopassa käytettiin nauriita, lanttuja tai esimerkiksi perunoita.

Suomessa halloweenia juhlittiin tiettävästi ensimmäistä kertaa julkisesti vuonna 1950, kun Helsingin sotainvalidien naisjaosto järjesti Kalastajantorpalla Halloween Party- juhlat.

Halloweenia juhlitaan lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Kurpitsojen tavoin kummitukset ovat halloweenin luottokamaa! Ulos liihottelemaan pääsivät lakanakankaasta tekemäni riiputettavat kummitukset, joiden sisällä on T-mallinen rautalankatuki. Se pitää kaapujen hihat mukavasti paikoillaan.

Kurpitsalyhdyn kaivertaminen kuuluu jokavuotisiin halloweenvalmisteluihimme. Henkilökohtainen traditioni puolestaan on kurpitsapiirakoiden leipominen ja lapsille yksi tärkeimmistä ovat tietysti lastenkutsut. Lisäksi koristelemme suuren kummituspuun eteiseen ja pienempi puu koristaa ruokapöytää. Aidot kurpitsat ovat halloweenin perinteinen ja mielestäni myös kaunein elementti, mutta kurpitsakoristeen voi tehdä myös itse. Kaupan kurpitsat ovat melko tyyriitä, joten niitä ei välttämättä raaski montaa hankkia. Jo yksikin aito kurpitsalyhty luo kuitenkin tehokkaasti tunnelmaa ja lisäksi voi askarrella edullisia lisäkurpitsoja, jotka kestävät vuodesta toiseen!   
Kurpitsalyhdyn ei välttämättä tarvitse olla aito. Tunnelmaa luo myös paperinen versio, joka liisteröidään ilmapallon päälle. (Liisteröintiohjeet aikaisemmassa julkaisussa "Pääsiäisen paperikana"). Kovettunut ja kuivunut paperipallo leikataan avonaiseksi kapeasta päästä. Kurpitsalyhdyn aukot leikataan mattoveitsellä ja leikatut reunat huolitellaan liimaamalla paperisuikaleita silmä-, suu- ja nenäaukkoihin sekä lyhdyn alareunaan. Annetaan kuivua ja pinta maalataan akryylimaalilla. Sisäosan voi jättää käsittelemättä tai sen voi maalata esimerkiksi mustaksi tai vaaleaksi. Sanomalehtiliisteröinnissä on ihan hyvä käsitellä myös sisäpuoli, jotta kirjoitukset eivät näy aukoista kynttilänvalossa, kuten yllä!=D 
Aukkokohtiin voi sisäpuolelle liimata ohutta harsomaista kangasta, jolloin sisäosa ei erotu tarkasti. Tällöin lyhdyn sisäosaa ei tarvitse maalata. Jätin lyhdyn pinnan tarkoituksella sileäksi, mutta jos pinnasta haluaa realistisemman, kannattaa liisteröidessä tehdä paperisuikaleista "raitoja" tai lisätä kuivuneen paperipallon pinnalle tekstuuria ilmakuivuvasta muotoilumassasta tai paperimassasta. Maalausvaiheessa oranssiksi maalattua pintaa voi myös tuputella vaaleammalla sävyllä, jolloin pinnasta saadaan vivahteikas ja eläväinen. 
Tässä lyhdyn sisäosa on maalattu mustaksi. Varreksi hyödynsin edellisenä halloweenina talteen ottamani ja kuivuneen oikean kurpitsan varsityngän. Varren saa tehtailtua myös oksanpätkästä tai massasta muotoilemalla ja akryylimaalilla maalaamalla. Lyhdyn vierellä seisoo monta vuotta sitten tekemäni kurpitsapäinen linnunpelätin korppi käsivarrellaan. 
Jos halloweenin kauhuelokuvat ja karmiva tunnelma käyvät ylivoimaisiksi, voi käpertyä sohvalle ja kaapata kainaloon pehmoisen kurpitsatyynyn. Olen käyttänyt kurpitsatyynyyn huopaa, mutta ajattelin tehdä joskus tällaisen pehmoisesta trikoosta tai puuvillakankaasta, jolloin tyyny kestää rutistelua enemmänkin. =) Ennen tyynyn etu- ja takakappaleiden yhteenompelemista kiinnitin huovasta leikkaamani kolmionmuotoiset silmät ja nenän sekä irvisuun ompelukoneella tikaten. Lehti on vihreää trikookangasta ja tyynyn täytteenä on vanua.
Johan helpottaa!
Myös massasta voi tehdä kurpitsoja ja kummituksia. Näistä saa kivoja pikkukoristeita asetelmiin, kynttilöiden viereen ja kattauksiin. Näitä on lastenkin kanssa kiva näperrellä.
Kuvassa kurpitsat "jonottavat" rappusilla varastoon pääsyä. Nyt ne odottavat pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa halloweenia ja toivotaan, että kestävät hienosti varsinaiseen juhlaan!
 Alla olevat kollaasit esittelevät aikaisempien vuosien halloweenprojekteja, muun muassa herkkuja ja koristeluja. Herkkupöydässä olivat kummituskupit, cocktailpalat, vaahtokarkkitikkarit, noita- ja rottamuffinssit (huom. suklaarusinapapanat) ja piparinen kummitustalo, jonka lapset hajottavat ja syövät viimeisenä halloweenin herkkuhetken päätteeksi. Lasten keskuudessa tämä on ollut tosi iso hitti joka kerta!
Halloweenkoristeet saa edullisesti itse askartelemalla, alla vinkkejä. Kontaktimuovilla ja villalangalla voi koristella tuikkukupit vain väliaikaisesti, sillä teipit saa revittyä pois halloweenjuhlien jälkeen. Kartonkisilla korpeilla koristeltu lyhty on aika aavemainen! Korppeja voi ripustaa siimalla myös ikkunoihin ja kattovalaisimeen esimerkiksi ruokapöydän ylle. Hohtavat haamut  tehdään kovettamalla joko kangasta tai talouspaperia PVA-liimavesiseoksella. Lapset voivat järjestää halloweenkekkerit pehmoleluille. Rekvisiittojen askarteleminen on mukavaa puuhaa vaikkapa kaveriporukassa!
Tällaisia odottavia syystunnelmia siis Vaahterakadulla..
Millaisia halloweenperinteitä sinulla on? Askarteletteko, järjestättekö naamiaisjuhlia tai kaiverratteko kurpitsalyhtyjä? Kuulisin mielelläni teidän halloweenin viettotavoistanne! =)

Koska halloween on joulun ohella suosikkijuhlani, on lokakuun aikana luvassa lisää halloweenjulkaisuja! Palataan asiaan muun muassa niiden merkeissä.

Kuulaan kaunista päivää Sinulle,



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram