Makramee ontelokudelangasta

Kaupallisessa yhteistyössä : Sinelli

  Vuoden alku on ollut minulle oikeaa ensimmäisten kertojen aikaa, sillä olen tietoisesti hakeutunut uusien puuhien äärelle. Muun muassa ryijyn kudonta on tullut hyväksi tutuksi, vuoden alussa neuloin ensimmäiset neulepiponi ja nyt oli aika kokeilla ensimmäistä suurempaa makramee- projektia. Makramee- solmeilu on minulle uusi tekniikka, lukuun ottamatta viime vuoden paria palstajuttua, jotka toimitin Suuri Käsityö- lehdelle. Näiden askarteluohjeiden tiimoilta solmeilin makrameesulan ja tasosolmu-avainnauhaa. Makramee on siis uusi tuttavuus - etenkin näin suuressa koossa.
 Valitsin Sinellistä 100 % puuvillakankaasta valmistetun ja pehmoisen Tube Cotton Yarn- ontelokudelangan. Käytin solmeiluun vain kaksoistaso- ja tasosolmuja, sillä halusin pitää ensimmäisen makrameeni yksinkertaisena ja katsoa, mitä muutamalla elementillä oikein saa aikaiseksi. Solmujen lomaan pujottelin kookkaita puuhelmiä, joista osan maalasin Plus Color- akryylimaalilla. Paksuhko ja jämäkkä ontelokude toimii hyvin painavien helmien kanssa. Minulla oli alkumielikuva melko jykevistä solmunauhoista, jotka toimisivat hyvin jyhkyjen helmien kanssa. Olen kontrastien ystävä, mutta tässä makrameessa en lähtenyt hakemaan sitä, vaan halusin lopputuloksen näyttävän.. no, jyhkyltä! Kaksoistasosolmu- ja tasosolmunauhat tosiaan antavat paksummalla ontelokudelangalla massiivisemman vaikutelman.

Kaikki julkaisun materiaalit on saatu Sinellistä. Makramee- koristeeseen käytin Plus Color- akryylimaalia, puuhelmiä (halk. max 4 cm), luonnonvalkoista Tube Cotton Yarn- ontelokudelankaa ja puurimaa.



Etenin makrameeta solmiessa ilman suunnitelmia ja halusin nähdä, miten solmut kuljettavat ja oli tosi mielenkiintoista nähdä, miten vaihe vaiheelta homma eteni ja langat löysivät paikkansa. Seuraavaksi kuvia solmuseikkailustani!

 Vaiheita
  Solmin puurimaan 18 ontelokudelankaa, joista kunkin pituus oli 2 m. 
Aloitin solmimisen reunimmaisista langoista kaksoistasosolmuilla. Näin muodostui kaksi solmunauhaa riman molemmin puolin. Tästä se lähti!

Kaksoistasosolmu
Ulommainen lanka viedään kolmen muun langan yli. 
Langat pujotellaan. Reunimmaiset kaksi lankaa viedään keskimmäisten lankojen yli ja ali.
Langat kiristetään. Kaksoistasosolmun ensimmäinen tasosolmu on tehty.

Toinen tasosolmu tehdään ensimmäisen peilikuvana, jolloin nauha ei kierry vaan pysyy tasaisena. Valmis!

Liitin kaksoistasosolmu-nauhat toisiinsa jatkaen solmeilua neljällä keskilangalla. Reunalangat jäivät hetkeksi odottamaan puuhelmiä. Helmet oli helppo pujottaa paikoilleen suurisilmäisen villaneulan avulla. Neulan silmään mahtui jopa kaksinkertainen ontelokudelanka.
Tasosolmu-nauha kiertyy spiraaliksi, kun peräkkäin solmitaan samansuuntaisia eli samanlaisia tasosolmuja. 
Keskimmäinen nauha kaksoistasosolmuilla ja molemmin puolin nauhat tasosolmuilla.

Ja kierteisiä tasosolmuja sivulta päin.
Kierteiset tasosolmunauhat yhdistyivät kaksoistasosolmunauhoihin ja yhtymäkohtia koristaa vihreät helmet.
Työnsin neulalla lyhyet langanpäät helmien sisään ja jatkoin työskentelyä pitkillä langoilla. 
Lisäsin keskimmäisen nauhan molemmin puolin uudet solmeilulangat. Makramee sai keskelle toiset "spiraalinauhat". Langanpäät pujottelin viimeistelyvaiheessa kaareviksi makrameen päältä kulkeviksi langoiksi.

Viimeistelyjä ja pujottelupuuhia
Osa langoista ja solmunauhoista pujahtivat aukkoihin!

Halusin makrakmeen alaosaan tuuheat hapsut, joten lisäsin lankatupsuja muun muassa helmien kiinnityskohtiin lankalenkkien avulla. 
Päättelin langanpäät nurjalla puolella solmujen sisään ja alle.
Tekemisen meininki ja hauskuus ovat luovuuden suola. Uusien projektien äärellä löytää usein myös jotain uutta itsestään. On mahtavaa löytää itsestään uskallus ja tarttua johonkin uuteen ja jännittävään. Makramee oli minulle taatusti etukäteen hieman jännittäväkin uusi tekniikka, mutta kyllä sitä aina tekemällä oppii. Nyt vaan seuraavia solmeiluja kohti!


Aurinkoisia askareita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram