Kaupallisessa yhteistyössä : Sinelli
Tutustuin Sinellin uuteen kätevään multikehykseen ja ryijyhän se siinä tohinassa syntyi!
Kehikko toimii erittäin hyvin kudonnassa ja sitä voi käyttää myös muun muassa silkkimaalauksessa. Tällä kertaa säädin kehyksen suurimpaan kokoon ja kudoin ihanan makoisilla sävyillä Karkki- ryijyn, jonka voit voittaa omaksesi osallistumalla arvontaan Vaahterakadun Anna- blogin Insta- tai Facebook- sivuilla. Katso tarkemmat osallistumisohjeet sieltä.
Kehikko toimii erittäin hyvin kudonnassa ja sitä voi käyttää myös muun muassa silkkimaalauksessa. Tällä kertaa säädin kehyksen suurimpaan kokoon ja kudoin ihanan makoisilla sävyillä Karkki- ryijyn, jonka voit voittaa omaksesi osallistumalla arvontaan Vaahterakadun Anna- blogin Insta- tai Facebook- sivuilla. Katso tarkemmat osallistumisohjeet sieltä.
Julkaisun materiaalit on saatu Sinellistä.
Kehys toimii kudonnassa hyvin ja muunneltavuus on hieno ominaisuus. Tällä kehikolla saa tehtyä niin pienet kuin isommat ryijyt itselle sekä lahjaksi! Kehyksen kokoa muunnellaan säätöurien ja siipimutterien avulla.
Materiaalit:
- Multi Functional Frame- kehys
- kaksi kukkatikkua (ja paperipuristimet)
- vaaleanpunainen Mega XL Chunky Wool- akryyli-villalanka
- Sydney Wool- lanka, 100 % australialaista villaa
- valkoinen Manga XL- akryylilanka
Lisäksi tarvitaan sakset, villaneula ja ohut villa- tai puuvillalanka loimilangoiksi. Käytin yllä mainittujen lankojen lisäksi vanhaa vaaleanharmaata jämälankaa hapsuihin ja ryijyn lenkki-yksityiskohtiin.
Valmis ryijy on 45 cm korkea ja 32 cm leveä.
Kudontavaiheita
Kokoa kehys haluamasi kokoiseksi. Kiinnitä loimilangat solmimalla parillinen määrä lankaa kehikkoon. Langat eivät saa olla liian kireällä ja loimilangoiksi kannattaa valita venymätön lanka. Kukkatikku pujotellaan loimilankoihin vuoroin lankojen päältä ja alta. Ylemmäs voi halutessaan asettaa toisen kukkatikun.
Ensin kudotaan ryijyn pohjakerrokset eli noin 5-12 kerrosta langalla, joka jää näkyviin hapsujen alle, mikäli teet sellaiset ryijyysi. Voit pujotella langat esimerkiksi villaneulalla. Painele lankakerrokset tiiviiksi kammalla tai haarukalla.
Langasta leikataan palat hapsuja varten ja langat solmitaan loimilankoihin.
Muhkut
Kudoin paksulla valkoisella Manga XL- akryylilangalla ensin litteän kerroksen, jonka jälkeen tein myös muhkeita pallomaisia kohtia - sanotaanko näitä nyt vaikka muhkuiksi! =) Lanka kiertyy hieman kudottaessa ja asettuu koholle.
Soumak weave - Letti
Puolitin Mega XL- akryyli- villalangan ohuemmaksi soumak- lettiä varten. Aloituskohdassa langanpää viedään loimilangan ympäri pari kertaa. Kun käytössäsi on paksu lanka, kannattaa lanka viedä kerrallaan useamman, esimerkiksi kahden loimilangan ympäri. Vie lanka oikealta puolelta loimilankojen ympäri ja jälleen eteen oikealle, hieman kiristäen. Kun letti on halutun pituinen, palaa aloitussuuntaan ja tee tällä kertaa soumak edellisen kerroksen peilikuvana, jolloin kerrokset muodostavat yhdessä letin.
Käännös ja soumak-kudontaa edellisen kerroksen peilikuvana!
Kerroksia
Kerrokset jatkuvat erivärisillä Sydney- villalangoilla. Eri lankaosioita voi liittää yhteen monella tavalla. Uusi lanka voidaan viedä neulalla edellisten lomitse. Jos työhön ei halua selkeästi erottuvia "pykäliä", voi raot kuroa kiinni viimeistelyvaiheessa käsinpistoilla nurjalta puolelta.
Koska Sydney- villalangassa on vaihteleva vahvuus, saa sillä hauskaa ikään kuin laineilevaa, mielenkiintoisen näköistä pintaa. Käytin turkoosin Sydney- langan kudonnassa ja hapsuissa kaksinkertaisena. Muista Sydney- langan sävyistä käytössäni oli valkoinen ja rosa.
Pitkiä valkoisia ja lyhyitä turkooseja hapsuja.
Loopit - Lenkit
Lenkit voi tehdä esimerkiksi kukkatikun, sukkapuikon tai viivoittimen avulla tai sitten ihan vapaalla kädellä. Itse suosin viimeisintä, mutta välillä oikein säntilliset ja näpsäkät lenkit ovat paikallaan. Silloin käytän kukkatikkua.
Vanhoja vaaleanharmaita langanjämiä uusien lomaan. Nämä vaaleanharmaat lenkit tein paksuista lankanipuista, joissa oli 15-20 langanpätkää yhdessä. Näin voi itse jäljitellä chunky- lankoja ja kierrättää jämät nurkista ryijyjen yksityiskohtiin.
Yhä ylöspäin! Tai siis voihan ryijyn toki kutoa myös ylhäältä alaspäin. Kokeilin ylhäältä alaspäin kutomista ja pidin siitä paljon. Kannattaa kokeilla! Oli vaihteeksi kiva aloittaa ryijyn yläosan kuvioinneilla ja pinnoilla, hapsujen sijaan. Vaihtelu virkistää!
Viimeistelyvaiheessa ryijy irrotetaan kehyksestä. Solmi leikatut loimilangat pareittain tuplasolmuilla toisiinsa ja vie langanpäät nurjalla puolella lankojen alle.
Ryijyn voi ripustaa luonnonoksaan, litteään puurimaan, messinki- tai kupariputkeen tai kukkatikkuun.
Seinälle ripustus onnistuu pelkällä kukkatikulla tai erillisellä ripustuslenkillä. Solmin ryijylle Sydney- langasta siron palmikkonauhan.
Ryijy kuin karkki..
Tosiaan, nyt alkoi tehdä mieli makeaa! =D
Arvontaonnea kaikille osallistujille ja rentouttavia ryijyhetkiä!
Ryijy kuin karkki..
Tosiaan, nyt alkoi tehdä mieli makeaa! =D
Arvontaonnea kaikille osallistujille ja rentouttavia ryijyhetkiä!
Aika magee! :D
VastaaPoista