Makramee-vyö (ohje)

Kaupallisessa yhteistyössä : Sinelli

 Keltaisessa makramee-vyössä hehkuvat keväinen aurinko ja iloinen mieli! Käsittelemättömät puuhelmet ja rengas antavat ihanaa maanläheistä tunnelmaa ja tällainen rempseän kaunis boheemityyli jos mikä, sopii intiaanikesään!
 Alempaa löydät makramee-vyön ohjeen, jossa olen ottanut huomioon ihan ensimmäisiä makramee-juttuja tekevät henkilöt eli kuvissa löytyy ohjeita makrameen perussolmujen tekoon, mm. kaksoistasosolmu ja kätevä rihmossolmu, jolla narut saa kurottua kauniiksi nipuksi. Tosi käytännöllinen solmu myös amppeleissa. Toivottavasti ohjeista on iloa kaikille teille, myös vasta-alkajille!


Julkaisun materiaalit on saatu Sinelliltä. Käytin vyöhön keltaista puuvillanarua (1 mm), käsittelemättömiä puuhelmiä (halk. 1 cm) ja puisen verhorenkaan. Makramee-alustan saa tehtyä pahvista ja suuresta klipsistä, mutta niitä voi ostaa myös valmiina.
Vinkki ! Koska vyö tarvitsee pitkät yhtenäiset narut, kannattaa niiden päät kietaista jonkin apuvälineen ympärille. Näin työskentely helpottuu huomattavasti ja sotkuilta sekä ei-toivotuilta solmuilta vältytään. Kirpparilta ostamani puurullat pääsivät hyötykäyttöön ja toimivat apuvälineinä oikein hyvin. Jäätelötikut toimisivat varmasti hommassa myös hienosti.
Vyön voi toteuttaa millä solmuilla tahansa, yhdistellen tai ainoastaan yhdellä. Esimerkiksi solmujen välejä varioimalla saa makrameehen mukavasti vaihtelevaa ulkonäköä. Omaani käytin leivonpää-, taso- ja kaksoistasosolmuja sekä rihmossolmua. 
Leivonpääsolmu.
Leikkasin vyöhön 12 narupalaa, joista kunkin pituus oli 4.15 m. Narut taitetaan kaksinkerroin ja solmitaan puurenkaaseen leivonpääsolmuilla.

Tasosolmu
Aloitin solmeilun tasosolmuilla, joita tein muutaman rivin puurenkaan alle. Käsittelin puurenkaaseen solmimiani naruja aina pareittain. Toki jos haluaa vielä sirompaa solmupintaa, voi narut käyttää yksittäinkin. Minulla kaksi keskimmäistä naruparia jäi ydinnaruiksi, joiden ympärille solmin reunanarut. Alta näet tasosolmun kuvaohjeen.
Vie vasen reunanaru ydinnarujen yli ja oikean reunanarun alle.
Vie oikea reunanaru ydinnarujen ali.
Tuo oikea reunanaru ydinnarujen ja vasemman reunanarun välistä. Kiristä ja vie solmu ylös lähelle puurengasta.

Makramee-matka jatkuu..
Solmi vuorottelevia tasosolmuja kolme riviä puurenkaan alle, kuten kuvassa. 
Pujota puuhelmet paikoilleen reunanaruihin, yksi tai kaksi narua kerrallaan suurisilmäisellä neulalla. Voit pujottaa helmen toiseksi reunimmaiseen narupariin ja jättää reunimmaiset narut vapaiksi helmen viereen, mikäli haluat helmien pujottelusta hieman sutjakampaa. Tasosolmujen ja ensimmäisten helmien jälkeen, vuorossa on kaksoistasosolmut.
Kaksoistasosolmuja seuraavaksi, alla ohje.

Kaksoistasosolmu
Kaksoistasosolmussa solmitaan päällekkäin kaksi tasosolmua, jotka ovat toistensa peilikuvat. Solmi siis ensimmäinen tasosolmu, kuten edellä (kts. tasosolmun ohje ja kuvat). Ensimmäisen solmun alle solmitaan toinen solmu edellisen peilikuvana, alla olevien kuvien mukaisesti.
Kun ensimmäinen tasosolmu on solmittu, on toisen peilikuvana tehtävän tasosolmun vuoro. 
Vie vasen reunanaru ydinnarujen alta. 
Tuo oikea reunanaru ydinnarujen päältä vasemman reunanarun alle.

Jatkoin solmeilua vuorottelevilla kaksoistasosolmuilla. 
Näin syntyy sievää makramee-verkkoa.
Verkko (Buddhist Treasure Mesh) syntyy, kun kaksoistasosolmuja solmitaan vuorotellen (alternaring) rivi riviltä ja hieman suuremmilla väleillä. Solmin kaksoistasosolmuja ensin tiheämmin ja sitten huomattavasti väljemmin eli nimenomaan solmujen väleillä voi vaikuttaa paljon pinnan ulkonäköön. Verkkoa solmeillessa voi väleissä halutessaan käyttää apuvälinettä (esim. tikkua), jolloin välit pysyvät "tikkusuorina" ja täsmällisinä tai sitten voi vaan antaa mennä. Valitsin jälkimmäisen.
Verkon jälkeen on pylväiden aika! Solmin päällekkäin kolme kaksoistasosolmua ja vyön leveydeltä pylväitä tuli kolme kipaletta. 
Kaksoistasosolmu-pylväät yhdistyvät jälleen uusilla kaksoistasosolmuilla. 
Reunimmaiset narut jäivät helmien vierustovereiksi.
Lopun vyön sitten solmeilinkin kaksoistasosolmuilla, solmin vuorotellen verkkoa ja pylväitä ja väleihin pujahteli aika ajoin myös muutama puuhelmi. Ihan lopussa tarvittiin kuitenkin myös rihmossolmua, sen ohjeen löydät hieman alempaa.

Loppuvaiheissa vyötä kannattaa sovittaa ja kun pituus on passeli, on rihmossolmun vuoro! Itse pujotin vielä yhdet helmet vyön päähän ja tein ns. perussolmut helmien alle, ennen rihmoksen solmimista.

Rihmossolmu
Tälllä solmulla sidotaan narut sievästi yhteen nippuun.  

Leikkaa solmua varten reilu naru.
Taita naru lenkiksi ja aseta se vyön narujen päälle lenkkiosa vyötä kohti.
 Kierrä toista narunpäätä ylös lenkkiä kohti edeten, vyön hapsunarujen ympäri ja pujota lopuksi narunpää lenkistä.
 Vedä apulangasta alaspäin ja kiristä, jolloin lenkki narunpäineen sujahtaa narujen alle piiloon.
Leikkaa naru. Nyt vyö on valmis. Hieno homma! <3
Onpa ihanaa kietaista vyötäisille keltaista. Oikea iloinen väripommi, joka tuntuu voimaannuttavan koko kehon ja mielen !

Tavataan taas luovien puuhien parissa,





2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvin selitetystä ja kuvitetusta ohjeesta! Tällä valmistui juuri elämäni ensimmäinen makramee-työ (ja -vyö) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana kuulla, että ohje oli mieleinen! Kiitos palautteesta!
      (Vastaukseni tulee nyt melkoisella viiveellä, sillä en ollut saanut kommentti-ilmoituksia bloggerilta.)
      Aurinkoista elokuuta!

      Poista

Instagram