Makramee-panta & Boho-ranneke

Kaupallisessa yhteistyössä : Sinelli

Muovinen hiuspanta, makrameelankaa, tippa tekstiililiimaa ja solmuja tehtailevat sormet. Muutapa ei sitten tarvitakaan kivaan makramee-pantaan! Panta kätkeytyy vuorottelevien leivonpääsolmujen alle. Solmuilla saa pantaan hauskan pitsimäisen reunan. Pannan solmeilu- ja materiaaliohjeet löydät alempaa.


Julkaisun materiaalit on saatu Sinelliltä. Dana Lim- tekstiililiima, muovinen hiuspanta ja vihreä 2mm makrameenaru riittävät sievän hiuspannan solmeiluun. Hiuspannan alapuolella ei ole piikkejä, joten lankojen siirtely sujuu hyvin.

Makramee-pannan ohje

Tarvitset:

- puuvillalankaa (2mm), yhteensä 6 metriä
- hiuspannan
- tekstiililiimaa
- sakset

1. Leikkaa kaksi 3 metrin lankaa. Taita lankalenkit siten, että toinen langanpää on 5-10 cm ja toinen jää huomattavasti pidemmäksi solmeilua varten. Leikkaamasi langan pituus on siis miltei kokonaan varattu solmeiluun ja lyhyt lankaosuus on varattu päättelyä varten.
   Solmi narut alekkain leivonpääsolmuilla pannan molemmin puolin.

2.  Lisää tippa tekstiililiimaa pannan päähän. Avaa hieman ulommaista leivänpääsolmua, vie langat liiman päälle ja kiristä solmu. Liimaa kannattaa laittaa vain vähän, jotta se ei tursua ja sotke. Pyyhi liika liima pois pannan pinnalta ja paina lankoja hetken aikaa paikoilleen.

 3. Seuraavaksi solmeillaan vuorottelevia leivonpääsolmuja. Ne tehdään kahdessa osassa, alta näet ohjeen.
a. Vie ylimmän leivonpääsolmun alin lanka pannan päälle vasemmalta ja jälleen oikealta pannan alle ja sitten ylös langan ja pannan välistä. Kiristä lanka. 
Pannan sivuun muodostuu pieni lankalenkki. Kun lenkkejä on monta peräkkäin, tulee työn reunasta pitsimäinen. 
Seuraavaksi tehdään solmun toinen vaihe, joka kiristää langat paikoilleen.
 b. Vie lanka vasemmalta pannan alle, siitä jälleen pannan päälle oikealta ja alas langan ja pannan välistä. Kiristä. 

4. Seuraavaksi sama toistetaan oikean puoleisilla langoilla. 
a. Vie lanka oikealta pannan yli, vasemmalta pannan alle ja lopuksi pannan ja langan välistä ylös. Kiristä.
 b. Vie lanka oikealta pannan alta vasemmalle, jälleen pannan päältä langan alle oikealle ja kiristä.

5. Jatka solmeilua, kunnes saavutat pannan pään. Katkaise langat noin puolen sentin mittaisiksi, pursota tipat liimaa pannan nurjalle puolelle ja paina langanpäät kiinni liimaan.
Liimausniksi: Säännöstele liiman määrä ja pursota pieni määrä ensin paperille tai astiaan. Ota liimaa pieni määrä kerrallaan esimerkiksi cocktail-tikulla.

Hyvä pannan solmeilupaikka on polvien välissä.

Boho-ranneke
Samalla ohjeella saat tehtyä myös kivan boho-rannekkeen. Langan menekki ei toki ole aivan yhtä suuri ja koru solmeillaan tavalliseen tapaan kaksinkertaisen ydinlangan ympärille. Ydinlankojen lankalenkki jää osaksi lukkoa ja toiseen päähän pujotetaan puuhelmi.
Ranneke pysyy kiinni puuhelmen ja lankalenkin ansiosta. Puuhelmi pujotetaan ydinlankoihin ja lopuksi kaikki langanpäät päätellään silmäneulalla lankojen alle. Langanpäät voi lisäksi varmistaa visusti paikoilleen tipalla tekstiililiimaa.


Tein aiemmin keväällä pari hiuspantaa, mutta ne ovat kevätkiireissä jääneet kokonaan kuvaamatta. Esittelenkin ne nyt tässä samalla kertaa, uusimman pannan ohessa. Solmeilin kevättalvella sinapinkeltaisen pannan itselleni ja roosan värisen ystäväperheen tytölle, mutta ihastuin malliin siinä määrin itsekin, että sellainen piti solmeilla myös omaan käyttöön. Roosan värisessä käytin solmua nimeltä Fishbone Picot Sennit- solmu.
 Tietääköhän kukaan suomenkielistä nimeä tälle ihanalle solmulle? =) Jotain tekemistä solmulla on kalanruodon kanssa, mutta virallista nimitystä en löytänyt.. ainakaan vielä.
 Keltainen käärekarkki hiuksissa? Keltaista kaksoistasosolmu-pantaa koristaa japanilainen Awaji- solmu. Jätin solmun vierustovereiksi hapsut, joten se muistuttaa hieman käärekarkkia tai rusettia. Aika kiva pannan koriste!
Puuterisessa pannassa välkähtelee solmujen väleistä hopeaa. Solmulangat pysyvät paikoillaan tipalla tekstiililiimaa. Tavallisesti tässä solmussa käytetään naruympyröiden keskellä helmeä. 
Sinellin 1mm ja 2mm paksuisissa puuvillalangoissa on valittavana ihanan iloisia sävyjä, särmikästä mustaa ja monikäyttöistä luonnonvalkeaa. Pidän kyllä tosi paljon näistä puhtaan kirkkaista väreistä. Ja muuten, viikonloppuna Sinellin myymälässä odotti ihana yllätys! Hyllyvalikoimissa köllöttelee tätä nykyä myös Lankavan ja Suomen Langan makrameenyörit ja -langat. Käteeni tarttui kassalle hipsiessä pehmoinen Lankavan Minimop, jota en olekaan vielä koskaan aiemmin kokeillut. Eipä malta odottaa, ei! =D 

Ihanan iloista päivää! Näkemisiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram