DIY - Koruja jäätelötikuista

Jos jokin materiaali on monikäyttöinen ja edullinen, niin jäätelötikku! 
Tikut toimivat korunjen valmistuksessa aivan loistavasti. Ohut ja jo valmiiksi sileä tikku on helppo sahata, hioa ja pintakäsitellä riipukseksi, korvakoruksi tai vaikkapa sormukseksi. Tällä kertaa tein pisaranmuotoisia korvakoruja. Tulipa lisäksi tehtyä myös yhdet suorat, ns. harkkomaiset korvakorut sekä sulat. Jälkimmäisten pintakuviointiin käytin polttokolvia.

Harkkomaiset "pötkylät". 
Herkän vaaleanpunaisissa korviksissa on viistosti hiotut reunat. Päälliosa on hieman pohjaa kapeampi ja tästä johtuen aloin kutsua niitä harkoiksi. Kimmellystä koruun puolestaan tuo Sinellistä hankittu tähtikoristeinen korvakorukoukku. Aika kiva lisä tuommoinen pieni tähtönen, muutoin simppelissä ja minimalistisessa korussa.
Korut orrellaan. 
Tein kuvan korutelineen joskus aikoinaan kädentaitolehden kuvauksia varten. Osaan pisaroista jäi käsittelemätön puupinta. Pisaroista saa koottua kivoja moniosaisia koruja, kun porattuihin reikiin pujotetaan välirenkaita.


Pisara-korvakorujen ohje:

Tarvitset:

- jäätelötikun
- lyijykynän
- kuviosahan (ja puristimen tai sahausalustan)
- hiomapaperia
- porakoneen ja pienen terän
- maalia ja pienen siveltimen
- lakkaa
- korvakorukoukut 
- pihdit
(korvakorukoukun avaamiseen ja sulkemiseen)

Voit toki tehdä myös tikuista nappikorviksia, jolloin et tarvitse poraa ollenkaan. Kiinnitä korvakorutapit puuhun superliimalla, esimerkiksi Loctite Superglue toimii SUPERhyvin. ;)

Huom. Moniosaisiin pisarakorviksiin tarvitset myös välirenkaita.

1. Piirrä tikkuun sahausta varten apuviivat. Pisaran terävä kärki sijoittuu tikun keskelle. Sen kohta määrittää sen, tuleeko pisarasta pitkänmallinen vai lyhyt. Piirrä viivat kärjestä sivuille siten, että pisaraan jää pyöreä alaosa. Muoto tarkentuu hiontavaiheessa!

2. Sahaa pisaran muoto piirtämiäsi viivoja pitkin kuviosahalla. Sahaa alustan päällä tai käytä puristinta.
3. Hio leikkaamasi pisaran reunat sileiksi. Käytä hienoa hiekkapaperia tai aloita ensin karkealla ja siirry hienompaan, riippuen mitä hiomapaperia käytössäsi on. Viimeistely on hyvä tehdä hienolla hiomapaperilla.
4. Poraa pisaraan varovasti reikä. Reuna voi haljeta, jos poraat liian nopeasti tai liian suurella terällä. Valitse poraamista varten mahdollisimman pieni poranterä. Hio poraamisen aiheuttamat epätasaisuudet. 
5. Maalaa pisarat kokonaan, rajaa maalattava alue maalarinteipillä tai jätä kokonaan käsittelemättömäksi. Suihkauta tai sipaise vielä pinnalle lakkaa (mattaa tai kiiltävää), jotta pinta säilyy kauniina myös kostealla säällä. Pujottele välirenkaat ja korvakorukoukut paikoilleen. Laita korviin ja ihastele! <3 

Pisaroista voi koota letkan kaulaketjuun.
Vaaleanpunaiset korvakorut on tehty minitikuista.
Polttokolvilla saa tikkuihin hienoja yksityiskohtia.


Pörröisessä tunnelmakuvassa (yllä) näkyy tikkusydän- setti, jonka suunnittelin ja tein Ihana- lehdelle viime vuonna. Ja ohje löytyy Ihanan numerosta 1/2019. 
Keväällä sanoin hei Ihanalle ja lehtihommille ja suuntaan nyt uusiin seikkailuihin! Kerron näistä lisää, kun aika on kypsä. Lehtihommat olivat usein itsensä haastamista, kun heittäytyi pelotta uusiin juttuihin. Uusien tekniikoiden opetteleminen, materiaalitestaukset, mallien ideointi, toteutus sekä ammatillisten (ymmärrettävien =)) ohjeiden laatiminen ja vielä valokuvaus. Reilun kolmen vuoden ajan eri kädentaitolehdille työskentelystä jäi monta hyvää muistoa ja paljon uusia tekniikoita reppuun.

Ihania elopäiviä !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram