Kudotut kaulakorut, ohje


Kutomalla saa tehtyä vaikka mitä! Ihanien ja kodikkaiden sisustustekstiilien lisäksi kutoa voi laukkuja ja monenmoista sievää asustetta! Kudoin pääsiäisen pajunvitsakoristeiksi miniryijyjä ja tulipa kevään korvilla tehtyä muutama ryijykorukin. Oma kudottu kaulakoru on aivan ihastuttava kesäasuste.. vaikkapa kesämekon tai keveän hellepaidan kaveriksi. Alempaa löydät kutomisohjeet!
Käytin koruihini pehmoisia bambu- ja puuvillalankoja. Muun muassa hiekan ja ruosteenpunaisen sävyissä.

Ohje

Tarvitset:

- pahvia
- sakset
- puuvilla-, bambu- ja/tai villalankaa
- suurisilmäisen silmäneulan
- koristenapin, helmen tms.


1. Leikkaa saksilla pahvin molempiin reunoihin puolen sentin urat. 
Vinkki! Piirrä apuviivat viivottimella, niin saat urat samoihin kohtiin molemmin puolin.
Kieputa lanka aloituskohdan uraan useamman kerran, jotta lanka pysyy paikoillaan tai käytä esimerkiksi maalarinteippiä. Kieputa langat pahvin edestä ja takaa, kunnes sinulla on kutomista varten kymmenen loimilankaa. Katkaise lanka ja pyöräytä pahviurien ympäri pari kertaa tai käytä teippiä.
2. Leikkaa reilu pala lankaa ja pujota se silmäneulaan, esimerkiksi suurisilmäiseen villaneulaan. Vie lankaa vuoroin loimilankojen päältä ja alta. Tee kolme tai useampi rivi ryijyn pohjaa ja jätä lanka neuloineen odottamaan hetkiseksi. Solmi hapsut. Leikkaa 3-5 lankapalaa ja solmi ne loimilankoihin.

Solmi edellisten hapsujen väleihin toiset hapsulangat.

3. Jatka kutomista hapsujen päälle, esimerkiksi 4-6 kerrosta ja kiepauta lanka kaksi kertaa viimeisen loimilangan ympärille. Jätä neula lankoineen odottamaan hetkeksi.
4. Leikkaa hieman kudelmaa pidempi lankanippu erivärisestä langasta ja pujota se raidaksi loimilankoihin. 
5. Jatka kutomista raidan ylle. Koska lanka on kierretty viimeisen loimilangan ympärille, voit jatkaa kutomista normaaliin tapaan. Tee loput raidat samaan tapaan ja kudo työ loppuun. Katkaise lanka ja vie se kudelman sisään. 
6. Leikkaa loimilangat siten, että kaulakorun nauhaksi jää pidemmät langat ja ryijyn alaosaan jää lyhyemmät.
7. Solmi loimilangat ja päättele ne työn sisään halutessasi. 
 Ylemmät eli pidemmät loimilangat ovat kaulakorun nauhat ja alaosan langat voi viedä neulalla kudelman sisään tai jättää solmittuina hapsujen alle.

Kiinnitä haluamasi koriste ryijyn pintaan. Omani on simpukasta muotoiltu pyöreä laatta, mikä tuo koruun kesäistä ja boheemia rantatunnelmaa.

Loimilankojen solmiminen ja viimeistely vaikuttavat paljon kudotun pinnan kuvioiden lisäksi valmiin työn ilmeeseen. Vaihtoehtoja on paljon! Hapsujen ei tarvitse olla kudelman alaosassa ja loimilangat voivat myös toimittaa hapsujen virkaa. Myös yläosan loimilangoilla saa tosi paljon vaihtelua! 
Oman ryijykorun kutominen on niin antoisaa! Iloinen luova hetki ihanien lankojen ja värien parissa ja lopputuloksena kaunis kesäkoru! Mikäs sen mukavampaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram