Ryijyilyä

 Vanhat taulunkehykset, villalankaa, huovutusvillaa, villaneula ja viimeistelyyn puinen askartelutikku. Siinäpä oikeastaan kaikki, mitä tarvitsin tämän vaaleanpunaisen hempeyden kutomiseen. Kun johonkin hurahtaa, niin sitä vaan hurahtaa! Ryijyilyyn on helppo hurahtaa.


Loimilangat
Kudontakehykseksi sopii esimerkiksi vanha taulunkehykset tai maalauspohjan puukehys. Kieputa lanka (mielellään venymätöntä) kehyksen reunojen ympäri. Tee aloitus- ja lopetuskohtiin pitävät tuplasolmut. Lankoja on hyvä olla parillinen määrä. Älä pingota lankoja liian kireälle.

Pujottele puinen askartelutikku, viivoitin tai vahvasta pahvista leikattu kappale loimilankojen väliin. Pujottele langat vuoroin pahvin alta ja vuoroin päältä.


Neula vai sukkula? Voit käyttää puutikkua lankasukkulana. Itse käytän töissäni villaneulaa, mutta sukkula on toki kätevä, kun pujottelee suuria lankamääriä. 

Aloitus

Aloita kutomalla ns. pohjalangat, jotka jäävät piiloon ryijyn hapsujen alle. Kudo useampi kerros, jotta saat tukevan alaosan ryijyllesi. Käytä langan pujottelussa villaneulaa tai sukkulaa. Voit käyttää sukkulan sijaan puutikkua tai pahvipalaa. Vie lanka kerros kerrokselta vuoroin loimilankojen alta ja päältä.
Paina haarukalla lankoja, jolloin lankakerrokset tiivistyvät ja painuvat napakasti toisiaan vasten.

Hapsut
Kun olet kutonut ryijyn aloituskerrokset, solmi ylle koristehapsut. Vie langanpäät loimilankojen välistä ja kiristä hapsulangat.
Vinkki: Leikkaa monta samanmittaista hapsua kerralla kirjan avulla. 

Erilaisia muotoja ja pintoja

Seuraavaksi esimerkkejä erilaisista pinnoista, joilla saa nopeasti näyttävää jälkeä. 

Jatka kutomista langoilla. Voit käyttää lankoja myös moninkertaisina ja yhdistellä erivärisiä lankoja toisiinsa. Älä kiristä lankoja liikaa työskennellessäsi, jotta ryijy säilyttää tasaisen leveytensä. Kun teet ryijyyn muotoja erivärisillä langoilla, vie lanka neulalla edellisten lankakerrosten väliin. Muutoin työhön tulee aukkoja. 

Lankalenkit - LOOPS 

 Aloita lenkit haluamastasi kohdasta. Lenkeissä ei ole välttämätöntä käyttää apuna tikkua tai muuta apuvälinettä, mutta niillä saa säntilliset ja samankokoiset lenkit. Vie lanka puikon tai tikun ympäri ja vie sitten lanka jälleen loimilankaan. Irrota puikko vasta, kun olet kutonut lenkkien ylle kerroksen. 

 Soumak- letti
Soumak-kudonnalla saa ohuista ja paksuista langoista upeita lettejä. Tein ryijyn letin luonnonvalkoisesta huovutusvillasta. Paksummalla langalla lettiä tehdessä, voi edetä kaksi loimilankaa kerrallaan. 
Vie lankaa tai villaa oikealta loimen ympäri.
Kun saavut reunaan, kiepauta lanka reunimmaisen loimilangan ympäri ja jatka kutomista. Nyt lanka viedään loimilankojen vasemmalta puolelta, jolloin ensimmäisestä ja toisesta rivistä muodostuu sievä letti. Jatka kudontaa normaaliin tapaan, kunnes saavutat halutun korkeuden. Muista jättää riittävän pitkät loimilangat viimeistelyä varten. 
Vinkki: Vaaleanpunaiset lenkit on tehty sukkapuikolla (5).

Viimeistely
Leikkaa loimilangat kehyksistä. Solmi langanpäät tuplasolmuilla ja vie ne neulalla työn nurjalla puolella lankojen sisään. Katkaise ylimääräinen pituus.

Vaihtoehtoinen viimeistely
Voit viimeistellä työn myös reikäompeleella (hem stitch) ennen loimilankojen irroittamista ja langanpäiden päättelemistä. 

Jatka reikäompeleet samalla langalla, jolla kudoit ryijyn yläreunan. Vie lanka kahden ensimmäisen loimilangan ympäri ja kiristä. 

Vie lanka yläreunan läpi nurjalta puolelta ja siitä jälleen kahden seuraavan loimilangan ympäri. Kiristä ja jatka. 
Leikkaa loimilangat kehyksestä, solmi ja päättele langanpäät nurjalle puolelle neulalla. Kiinnitä ryijyyn puurima, tikku tai luonnonoksa esimerkiksi villalangalla.
 Ryijyihin voi käyttää kaapeista löytyvät lankajämät, koristenauhat ja vaikkapa vanhoista vaatteista leikatut kuteet. Niin paljon mahdollisuuksia!

Ryijyilyn riemua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram