Remppaa

Remontit ovat kuuluneet elämääni siitä asti, kun viitisentoista vuotta sitten hankin mieheni kanssa Kuopiossa ensimmäisen omistusasuntomme ja teimme siihen lattiasta kattoon-remontin. Takana on nyt kolme remonttikohdetta, joista kaksi on kerrostaloasuntoa ja yksi vuonna 1940 rakennettu hirsitalo Orivedellä. Nykyinen Nokian kotimme on neljäs remontoitava kohde. 
Kotimme on vuonna -53 rakennettu rintamamiestalo, jonka sähköt ja putket uusimme kolmisen vuotta sitten, kellarikerroksen remontoimme muutettuamme vuonna 2013. Rakensimme uuden saunan ja suihkutilat ja purimme pois vanhan saunan, jonka tilalla on nykyään työhuoneeni. Kolme vuotta sitten kunnostin kuistin ja keskikerroksen pinnat, keittiötä lukuunottamatta. Pintaremonttia olen tehnyt yläkerran makuuhuoneeseen ja viimeisin remontti on ollut lastenhuoneessa. Haaveissa siintää keittiöremontti ja lattioiden kunnostaminen yläkerran osalta. Jatkoin lastenhuoneen remonttia pääsiäislomalla ja ajattelin koota tähän postaukseen remonttiasiaa; ajatuksia ja vinkkejä esimerkiksi remontoinnin ensikertalaisille. Tässä postauksessa lähinnä välineasiaa, esittelen valmiin huoneen myöhemmin erillisessä julkaisussa, koska muutoin tulee aivan liikaa asiaa. =)

POHJAT KUNTOON
Vanhat tapetit voi poistaa suihkepullon ja metallilastan avulla, mutta tapettien irroittamisessa voisi käyttää tietysti myös höyrytintä. Itse käytän aina suihkepulloa ja lastaa, eivätkä nämä ole koskaan pettäneet. Tapettien poistamisen jälkeen, seinän epätasaisuudet, kuten naulan- ja ruuvinreiät tasoitetaan esimerkiksi pikasilotteella metallilastalla levittäen. Tasoitetta kannattaa levittää pienissä määrin, ohuempina kerroksina ja lisätä hiontojen välissä, jos siihen on tarvetta. Käytin lastenhuoneen seiniin Timpurin WF Filler-pikasilotetta ja se toimi oikein hyvin. Kun silote on kuivunut, on hionnan vuoro. Hionnan jälkeen tarkistetaan tasoitetut kohdat, tarvitseeko tasoitetta lisää vai onko pinta tarpeeksi sileä. Silotteen tulee antaa kuivua täysin ennen hiomista ja maalaamista.

RAOT JA AUKOT PIILOON
Akryylimassa on kätevä apuväline! Puristimen avulla massalla saa täytettyä muun muassa listojen alla tai päällä olevat raot. Massan kuivuttua massaus maalataan ja aukot ovat historiaa.
Kovia kokenut Hilti-pyssy toimii yhä ja se on ollut mukana monessa massailuhetkessä. Akryylimassa pursotetaan puristimen avulla ja tasoitetaan kostealla sormella. Massahommissa kannattaa pitää lähellä vesipurkkia, huonoa pyyhettä tai talouspaperia. 
Ennen..
Ja jälkeen! Kattolistan päällä ollut varjomainen aukko häviää akryylimassalla. 

MAALIA PINTAAN
Ensin asetellaan lattian suojaksi vaikkapa sanomalehtiä ja lattialistat saa suojaan leveällä maalarinteipillä.
Kun seinät on tasoitettu eli pakkeloitu ja hiottu ja akryylimassa on kuivunut, on pohjamaalauksen vuoro. Jos pohjamaalauksen jälkeen seinässä näkyy vielä epätasaisia kohtia, voi tasoitetta lisätä vielä maalin päälle. Sitten vielä kuivuneen tasoitteen hionta ja maalaamista jatketaan normaalisti. 
Pikkusudit ovat ihanteellisia muun muassa listojen vierusten ja nurkkien maalaamiseen.
Pohjamaalauksen kuivuttua on lopullisen maalin aika! Ensin siveltimellä kannattaa käydä läpi listojen vierustat ja ahtaat kohdat (esim. pistokkeiden ja listojen välit), jonka jälkeen telataan. Käytin lastenhuoneen seinään edullisinta löytämääni sävytettyä maalia. Löysin kivan vaaleansinisen sävyn Tokmannilta (ostin valmiiksi vaaleanpunaisenkin toiseen huoneeseen, ehkä eteiseen).
 Sormistani huomaa aina urakan jälkeen, että on tullut maalattua ja myös sen, millä värillä! Sormet ovat AINA maalissa, oli kyseessä DIY- projekti tai remontointi. Jos työvaiheisiin kuuluu maalausta, jossakin muodossa, se myös näkyy! Pääasia, että maalia päätyy myös seinälle ja että maalausjälki on siistiä. 
Ja lopuksi välttämätön, mutta ei niin mieluinen homma. Välineiden pesu.
Aloittaessani minulla ei ollut vielä tarkkaa suunnitelmaa maalauksen suhteen, mutta idea syntyi maalattuani yhden kokonaisen seinän. Hankin Tokmannin verkkokaupasta 2.7 litran purkin vaaleansinistä Palett&Co-seinämaalia, joka maksoi noin 25 euroa. Lisäksi ostoslistaan pääsivät silote ja metallilasta, Remppa 7-pohjamaali, hiomapaperi, sudit ja tela. Tarvitsin sanomalehtiä ja maalarinteippiä muun muassa listojen ja pistorasioiden suojaksi. Eikä siinä oikein muuta tarvita.. Pikasilotetta kului huoneen seiniin yllättävän paljon, sillä ne olivat tapetinpoiston jälkeen harvinaisen rosoiset. Yleensä huoneessa on se yksi vastahankainen seinä, jolta tapetti ei vaan irtoa kunnialla ja tällä kertaa seiniä oli useampi. Tein remontin miesväen reissuillessa ja valmista tuli juuri ennen kuin he palasivat kotiin. Ovella oli vastassa äiti, jolla oli kädet rakoilla ja maalitahroissa ja joka oli tosi onnellinen siitä, että remppa-aikataulu piti. Seuraavassa postauksessa näytän poikien valmiin huoneen. Tavataan taas remppatunnelmissa!

Hyvää hellepäivää,



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram