Tools-kuvioleikkurin toiminnot

Kaupallisessa yhteistyössä: Sinelli

Tässä julkaisussa perehdytään Tools-kuvioleikkurin toimintoihin. Leikkuri oli tiiviisti mukana viime vuoden syksyn ja talven askarteluissani, kun esittelin sen ominaisuuksia Sinellin myymälöissä ja ihastuin itsekin laitteen monipuolisuuteen. Koska osa leikkurin hankkineista askartelijoista toivoi laitteen mukaan lisää kirjallisia ohjeita, päätin tehdä aiheesta ikioman postauksen!

Toiminnot
Leikkurissa on neljä toimintoa: 3D- ja 2D- kohokuvioinnit, kuvioteräleikkuu sekä muste-kohokuviointi, jolla kuvio painetaan musteen kanssa.
  Press&Twist- säätönupista säädetään tiukkuusastetta (Loose=löysemmälle, Tight=tiukemmalle).
Leikkurin, paljon erilaisia kohokuviointikansioita ja kuvioteriä löydät Sinellistä! Kuvassa Toolsin pilkullinen 2D-kohokuviointikansio ja kukka-kuvioterät. 


Leikkurista on saatavilla A4-, A5- ja A7-koot.  Alkuvuodesta valikoimaan saapuvat muun muassa mielenkiintoiset Die Cut&Stamp-setit, joissa kuvioterien lisäksi tulee kohokuviointitasku ja silikonileimasimia.

Kuvioterä-leikkuu / DIECUT:
Kuvioterillä leikkaat säntillisiä ja yksityiskohtaisia kuvioita nopeasti. 
Käännä leikkurin säätönuppi DIECUT-asentoon. Leikattava materiaali vaikuttaa kireyden säätöön, esimerkiksi ohuelle paperille ja kartongille käytän useimmiten +1, mutta paperi leikkaantuu jo nollalla. Nahkapaperia leikatessani käytän useimmiten kireytenä -1. Koska leikkureissa voi olla yksilöllisiä eroja, oman leikkurin säädöntarve selviää parhaiten kokeilemalla!
Laita terät SILEÄ puoli valkoista alustaa vasten ja paperinpalat terien päälle. Aseta harmaa leikkuumatto päällimmäiseksi ja mankeloi "voileipä" leikkurin läpi.
Leikkaa kuviot erivärisistä papereista ja saat kerroksellisuutta helposti. 

Mitä materiaaleja voit leikata kuvioterillä?
 Tools-leikkuri soveltuu paperille, kartongille, ohuelle muoville, softikselle ja nahkapaperille. 
Testasin Toolsin kuvioteriä myös ohueen puuvillaan ja ohueen huopaan. Terät leikkaavat kankaaseen selvän kuvion muodon, mutta kuvio ei välttämättä leikkaannu aivan kokonaan. Tämä toimii kuitenkin mielestäni hyvin ottaen huomioon, että kyseisiä teriä ei alunperin ole tarkoitettu kankaan leikkaamiseen. Kiinnijääneet kohdat voi aina helposti napsaista irti saksilla ja kankaasta saa tällä konstilla leikattua kauniita muotoja, jos vain jaksaa napsia paikoitellen saksilla. Toolsin kuvioterillä ohutta huopaa ja kangasta leikatessa, kireyden säädön tulee olla tiukka, noin -4 (Tight).
Kankaan leikkaaminen onnistuu Tools-leikkurilla myös esimerkiksi Sizzixin terillä. Kuvassa näkyvä terämalli käy mainiosti kankaalle. Jos käytät vastaavia teriä Tools-leikkurissa, tiukkuudensäädön on oltava löysimmällä (5) ja harmaan leikkuumaton lisäksi voi tarvita adapterilevyn ja kartonkipaloja. Tiukkuus selviää testatessa erilaisia teriä ja kankaan paksuuksia.

2D-kohokuviointi / 2D EMBOSS
2D-kohokuviointikansiolla saa -nimensä mukaisesti- kohokuviointia. Kohokuvioinnit ovat näyttäviä sellaisenaan, mutta niitä voi korostaa lisäksi kohopulverilla, leimasintyynyillä tai tusseilla. Kansiolla voit halutessasi kuvioida myös ainoastaan kaksiosaisen kortin kansiosan. Tästä esimerkki alla!
Ensin leikkurin säätönuppi käännetään
keskelle, 2D-kohokuvioinnin kohdalle.
Aseta kortin kansiosa kansion sisään ja jätä kirjoituspuoli ulkopuolelle. Laita kansio valkoisen alustan (platform) päälle.
Taita kuvioimatta jäävä kortin puoli kansion päälle. Laita harmaa leikkuualusta kansion päälle ja mankeloi leikkurin läpi. 
Näin saadaan kaunis kohokuvio. Näppärä keino tehdä kaksiosaiseen korttiin näyttävä kansi ja lisäksi tärkeä seikka on se, että kortin toinen puoli säilyy sileänä tervehdyksen kirjoittamista varten. 

Muste-kohokuviointi / LETTERPRESS:
Musteella kohokuvioimiseen tarkoitettuja Letterpress-levyjä ei vielä ole saatavilla, mutta odotellessa kuviointi onnistuu hyvin 2D-kohokuviointikansioilla ja leimasintyynyllä.
Muste-kohokuviointia tehtäessä valitaan Letterpress- toiminto.
Muste levitetään leimasintyynyllä 2D-kansion kohopinnalle.
Kansio asetetaan alustalle avonaisena (2D-kuvioinnista poiketen) ja paperi laitetaan mustepinnan päälle. Päällimmäiseksi tulee harmaa leikkuumatto, säätönuppi kohtaan "Letterpress" ja koko komeus veivataan leikkurin läpi. Tiukkuusaste kannattaa kokeilla, itselläni asetus oli -2.
Tools-leikkurilla saa kotiin oman mustepainokoneen ja kohokuviointikansioille kaupan päälle toisen käyttötarkoituksen! Tällainen piirustuksellinen painojälki on kaunista katseltavaa.
  
3D-kohokuviointi / 3D EMBOSS:

3D-kohokuvioinnilla saa pintaan lisää syvyyttä! Toolsin 3D-kohokuviointikansioita ei ole vielä saapunut kauppoihin, mutta sitä ennen voi käyttää muiden valmistajien vastaavia kansioita. Eri leikkurivalmistajien terien ja kansioiden yhteensopivuus on suurta plussaa ja tuo paljon enemmän valinnanvaraa! Tässä Sizzixin kansiolla tehtyä sulkakuviota.
 Käännetään ylin nuppi 3D Emboss-kohtaan.
Paperi suljetaan kansioon ja päälle laitetaan adapterilevy.
Koska 3D-kansio on paksu, käytetään päällimmäisenä harmaan leikkuumaton sijaan ohuempaa läpikuultavaa adapterilevyä ja tiukkuuasasetus väännetään löysimmälle (5).  
3D-kohokuioidusta arkista saa leikattua monta koruosaa. Tässä kuvoidusta nahkapaperista tehdyt korvakorut, taustalla harmaasta ja hopeaisesta nahkapaperista kuvioterillä leikattu kukkasormus. 

Muuta huomioitavaa:
Leikkurin kahva on irroitettava ja sen saa kätevästi säilöön lokeroon.
 Kun kahva on irroitettu ja tasot nostettu ylös, on laitetta helppo kuljettaa ja se vie vähemmän tilaa varastoitaessa.
Mukana tulee kolme lautaa; (vasemmalta lukien) läpikuultava adapterilevy, harmaa leikkuumatto ja paksu valkoinen alusta.
Harmaa leikkuumatto uusitaan, kun terät eivät pääse enää leikkaamaan tasaisesti kuprujen vuoksi. Käytä työskennellessäsi leikkuumaton koko pinta-alaa. Mattoa kannattaa kääntää säännöllisesti ja kiinnittää huomiota terien asetteluun ja siihen, mihin kohtaan terät osuvat. Maton käyttöikä lisääntyy huomattavasti. Vaikka leikkuumatto on uusittava leikkurin osa, ei sitä tarvitse uusia usein ja kestää käytössä kauan.

Esittelyissä tapasin askartelijoita, jotka olivat hankkineet leikkurin yhteiseksi laitteeksi. He käyttivät leikkuria joko vuorotellen tai kokoontuivat viettämään rentouttavaa yhteistä luomishetkeä. Mielestäni aivan ihana tapa! Koska leikkurin saa pieneen tilaan ja kahvan iskuilta turvaan, on se helppo kuljettaa vaikka talosta taloon! :) 

Antoisia leikkuri-askarteluja niin yksin kuin yhdessäkin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram