Punatähkä ja Dahlia - fimoriipukset

Tein keväällä muutaman fimoriipuksen ja päätin muotoilla kesällä vielä pari riipusta lisää. Noh, "riipustelu" jäi kesän jalkoihin ja toteutus tuli tehtyä vasta näin syksyn kynnyksellä. Riipuksia tehdessä oli mukavaa muistella kuluneen kesän kukkaloistoa. Onneksi puutarhaa ilahduttavat vielä syksyn kukkijat: syysleimu, rantakukka ja hortensia, näin muutaman tuolta pihalta mainitakseni. 
Aikaisemmin muotoilemani keijukuningatar- ja ruusutarhariipukset innostivat täyttämään vielä jäljelle jääneitä riipuspohjia. Fimo Effect on yksi suosikkimassoistani! Se on helposti työstettävää, sen sävyissä on paljon valinnanvaraa sekä paiston jälkeen kaunis pinta. 
Polymeerimassalle on olemassa paljon hyödyllisiä työkaluja, niin metallisia, muovisia kuin puisiakin. Pyöreäkärkisillä metallityökaluilla saa siloiteltua pikkuvälit ja syvemmällä olevat pinnat. Teräväkärkisillä saa tehtyä pintakuvioinnit ja reiät esimerkiksi helmiin. Kaarevilla kärjillä puolestaan sujuu pinnan tasoittaminen ja palojen liittäminen yhteen.
Työkaluja voi tehdä myös itse. Monesta arkipäiväisestä tavarasta saa kätevän muotoilukalun pienillä muokkauksilla tai ihan sellaisenaan. Kokeile esimerkiksi rautalankapätkää, cocktailtikkua ja sukkapuikkoa. Vuolin puisen muotoilutyökalun askartelutikusta kirurginveitsellä ja toimii erinomaisesti! Kärjen voi silotella vuolun jälkeen hienolla hiomapaperilla.

Ohje: Valkea punatähkä - riipus
(Liatris spicata, Floristan White)
  
Vasemmalla oleva riipus "Ruusutarha" sai toverikseen tyylitellyn "Punatähkän" sekä pikkuisen "Dahlia"-riipuksen. 
Työstä massaa ensin pehmittämällä sitä käsissäsi. Painele massaa riipuspohjalle ja siloita pinta. Liitoskohdat kannattaa tasoittaa työkalulla, mutta lämmennyt massa levittyy ja silottuu hyvin myös pelkällä sormella. 
 Pyörittele massasta kukan varsi ja paina se pohjaan kiinni. Muotoile massasta myös lehdet ja kiinnitä ne varteen ja pohjaan.  Kuvioi vartta ja lehtiä teräväkärkisellä työkalulla
Pyörittele massasta pikkuisia palloja ja painele ne kiinni kukinnoksi. Aloita isommilla palloilla ja tee niiden päälle lisäkerrosta pienemmillä pallukoilla.
Lisää halutessasi isomman kukan vierelle lehtiä ja pienempi kukinto. Terävällä veitsellä (esimerkiksi kirurginveitsellä) saat tarkkaa jälkeä ja elävää pintaa kukan terälehtiin.
Pyyhkäise pinta öljyllä (esimerkiksi vartaloöljyllä) ennen paistamista, jos työssä näkyy epätasaisuuksia tai sormenjälkiä. Jos pintaan on jäänyt kiinni esimerkiksi pölyhiukkasia, poista ne vasta paiston jälkeen varovasti terävällä veitsellä pintaa kevyesti rapsuttaen. Paista ohjeiden mukaan ja anna viilentyä. 
Paistamisesta ja viimeistelyistä löytyy infoa postauksen lopusta!

Dahlia - riipus
 Valmiin korupohjan sisäosa päällystetään ensin pohjavärillä. Kukan muotoilu aloitetaan alimmaisista, suurimmista terälehdistä.
Terälehtien kiinnitystä jatketaan, kunnes lopputulos ja kerroksellisuus miellyttävät silmää. Alempien terälehtien päälle asetellaan lomittain pienempiä lehtiä. Terälehtiin saa elävää pintaa kuvioimalla niitä terävällä työkalulla. Mikäli käytössäsi ei ole erillisiä muotoilutyökaluja, tee lehtiin viiltoja esimerkiksi cocktailtikulla tai paksuhkon metallilangan päällä.  
Lopuksi kukan keskelle lisätään emi ja heteitä. Tein pieniä valkoisia palloja, jotka sävytin pinkillä fimolla. Fimolla voi ikään kuin maalata, kun sitä levittää massaan työkalulla, esimerkiksi veitsen kärjellä. Jos pinta on kovin epätasainen, siloittele pintaa öljyisellä siveltimellä. Paista ja anna viilentyä. Jos massatyö ei jostain syystä kiinnittynyt korupohjaan paistamisen aikana, kiinnitä se pohjaan muoviliimalla. Polymeerimassa yleensä kiinnittyy hyvin kiinni pohjaan, mutta joskus massa voi jäädä myös irralleen.

Paistosta ja viimeistelyistä

Käytä erillistä lämpömittaria polymeerimassoja paistaessasi, sillä uunin oma mittari voi heittää. Työtä tulee myös vahtia polton aikana. Lämmitä uuni oikeaan lämpötilaan ja paista riipukset esimerkiksi lautasen tai uuninpellillä leivinpaperin päällä. Laitan puhelimeeni hälytyksen aina, kun paistan polymeeriä. Annettua paistoaikaa ja lämpötilaa kannattaa todellakin noudattaa. Kun paistoaika on ohitse, voi uunin sammuttaa ja työt jättää viilenevään uuniin. Polymeerimassa on herkimmillään lämpimänä, juuri paiston jälkeen. Massatyön on siis hyvä antaa viilentyä kaikessa rauhassa ja työstöä voi jatkaa esimerkiksi seuraavana päivänä.
Kovetetun massan pintaa voi sävyttää pastelliliiduilla. Rapsuta liidusta värijauhetta terävällä veitsellä. Voit sekoittaa yhteen useampaa eri väriä uusiksi sävyiksi. Sävytyksen voi tehdä myös ennen paistoa, jolloin väri kiinnittyy pintaan jonkin verran. Kuitenkin käyttöesineelle, kuten korulle, suositellaan suojalakkaa; sillä liitusävytys saattaa irrota käytössä. 
Suojalakkauksen kanssa on oltava tarkkana, sillä osa lakoista voi tehdä pinnasta tahmean. Jos et ole varma siitä, soveltuuko lakka polymeerille, voit polttaa testipalan ja sumuttaa sille lakkaa. Mattainen PYM II-lakka sopii polymeerille täydellisesti. Siveltävä suojalakka sopii hienosti töihin, joissa ei ole käytetty liitua. Sivellin voi siirtää pastellia pinnalla, joten tällöin suihkutettava lakka on paras vaihtoehto.

Syyskuun iloa ja aurinkoa,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram