Askarrellaan Pääsiäiskana

Kevään taian talteen kerään.
Luonnon tavoin talviunesta herään.
Valon leikkisä tuike, kirkkaat vihreän häivät.
Pajujen pörheät kissanpojat, pitenevät päivät.
Olonikin on kuin höyhenellä, 
kevyellä ja keltaisella. Huolensa heittäneellä.
Voisin hypätä korkeuksiin,
lähteä kevättuulten matkaan!
Mutta palata kotiin juuri ajoissa..
Pajunvitsojen ja suklaamunien aikaan.

Olen syntynyt huhtikuussa ja siis kevään lapsi. Keväisin saan energiaboostin ja tartun innolla uusiin haasteisiin. Pääsiäisenä nautin lisääntyvästä valosta, keltaisesta väristä ja höyhenistä. Kotimme valtaavat jo perinteisiksi koristeiksi asemansa vakiinnuttaneet elementit; muun muassa sininen keraaminen kana-astia, josta ideoin askarrellun version. Tämä pääsiäiskoriste on hauska lastenkin kanssa askarreltavaksi, sillä siinä on paljon leikattavaa ja liimattavaa! Ja liisteröinti on mukavaa puuhaa, kun saa sotkea ihan luvan kanssa.
Ilmapallon päälle liisteröity paperikana toimii keraamisen kana-astian tapaan. Sen sisälle voi kätkeä vaikkapa suklaamunia!
 Pääsiäiskana
Tarvitset: 
-ilmapallon
-liisteriä
-siveltimen
-lasin tai muun astian
-sanomalehden tai kaksi
-koristepapereita ja kartonkia
-liimaa
-sakset
-akryylimaalia tai gessoa

Leikkaa tai revi sanomalehdestä paloja. Valmista liisteri tai käytä valmista tapettiliisteriä. Itse käytin liisteröinnissä Sanduddin Erikoistapettiliisteriä, pakkauksesta riittää moneen liisteröintiaskarteluun.

Mikäli haluat tehdä liisterin itse, se onnistuu vehnäjauhoista ja vedestä. Liisteriin tarvitset 1 osan vehnäjauhoja ja 9 osaa vettä. Kiehauta kattilassa 8 dl vettä ja sekoita erillisessä kulhossa 1 dl jauhoja ja 1 dl vettä tasaiseksi. Seoksen on hyvä antaa tekeytyä hetken aikaa. Sekoita sitten vesijauhoseos kattilaan kuumaan veteen, ohuena nauhana. Sekoita koko ajan ja keitä noin 10 minuutin ajan. Seos ei saa kiehua liikaa. Anna seoksen jäähtyä ja poista pinnalta kalvo, mikäli sellainen jäähtymisen aikana muodostuu. Kaada seos purkkiin ja käytä.
  
Liisteröi ilmapallon päälle esimerkiksi sanomalehtisuikaleita.
Leikkaa paperinpaloja runsaasti valmiiksi ennen liisteröinnin aloittamista.
Liisteröi sanomalehtipalat ilmapallon päälle. Jotta saat aikaiseksi tukevan paperipallon, liisteröi useampi kerros. Kuvan kanassa liisteröityjä kerroksia on viisi. Jätä liisteröidessä ilmapallon "tynkä" näkyville, tästä saat puhkaistua pallon, kun se on kuivunut. Anna liisteröidyn pallon kuivua rauhassa, päivän tai pari. Kun pallo on kovettunut, puhkaise sisällä oleva ilmapallo ja leikkaa pallo kahteen osaan; kanneksi ja pohjaksi. Leikkaa kansikappale hieman pohjaa suuremmaksi. 
Anna liisteröidyn sanomalehtipallon kuivua rauhassa astian päällä. Halusin pinnasta mahdollisimman tasaisen, joten viimeiseen kerrokseen käytin yhtenäisiä ja suurempia paperisuikaleita.
Huolittele ja vahvista leikatut reunat liimaamalla niihin sanomalehtisuikaleita esimerkiksi PVA-liimalla. Anna liimausten kuivua ja käsittele pallon puolikkaat kauttaaltaan gessolla tai akryylimaalilla, myös sisäpuolelta.

Huolittele pallonpuoliskot liimaamalla leikattuihin reunoihin paperisuikaleet.
Leikkaa valmiiksi papereita sulkapaloiksi. Leikittele erilaisilla muodoilla ja väreillä. Hyödynnä valmiita kuviopapereita tai loihdi omia papereita esimerkiksi vesiväreillä maalaten tai tusseilla piirtäen. Kanan päällystämiseen kannattaa leikata myös kaarevia suurempia suikaleita, jotka voit liimata kanan selkämykseen poikittain. Toki näkyviin voi jättää myös maalatun sanomalehtipinnan ja koristella kanan kantta vain sieltä täältä. 
Leikkaa kuviopapereista suurempia kaarevia paloja, jotka liimataan poikittain kanan selkään, sekä pienempiä sulkapaloja, jotka liimataan kaarevien palojen alle.
Saat kiinnitettyä sulkapalat suikaleiden alle, kun liimaat suikaleet kanan selkään vain niiden etureunasta ja jätät takareunan irti. Voit työntää ja liimata sulkapalat suikaleen alle haluamiisi kohtiin. 
Tee kanan kaula joko talous- tai WC-paperirullasta tai, kuten kuvassa, itse kartongista tehdystä kartiosta. Kaulakartion alareunaan leikataan aukileikkauksia ja liimataan kiinni pallon kapeampaan päähän haluttuun kohtaan. Peitä aukileikattu kiinnityskohta koristepaperilla, esimerkiksi sulkapaloilla tai donitsin muotoisella palalla. Liimaa kartion päähän kaksi pyöreää kartonkipalaa vastakkain kanan pääksi. Liimaa vastakappaleiden väliin myös nokka ja heltat. Halutessasi voit koristella pään reunoja lisäksi kuviopapereilla. Kanalle voi piirtää itse silmät värilliselle paperille tai ne saa leikattua myös kuviollisesta paperista. Koristele kanan pohjaosa esimerkiksi decoupage-menetelmällä tai jätä maalatuksi. Kuvan kanan pohjakappale on päällystetty turkoosilla silkkipaperilla, joka on kiinnitetty decoupage-lakalla.
Kanan kansi ja pohja voidaan maalata gessolla tai akryylimaalilla. Tämän jälkeen alkaa iloittelu ihanilla värillisillä ja kuviollisilla papereilla! Pintaa koristeltaessa voi leikitellä erilaisilla muodoilla, esimerkiksi teräväkärkisillä sulilla tai pyöreillä, kuten kuvassa!
Kun olet koristellut kanan kannen ja pohjan pinnat, liimaa vielä kannen reunaan kaksinkertainen reunus esimerkiksi ekokartongista. Tee ensin kaitaleen sisäpuolelle kääntyvään osaan aukileikkauksia, jotta saat sen asettumaan kauniisti kaarevalle pinnalle. Liimaa kaitale kaksinkertaiseksi ja liimaa reunuskappale kiinni kannen alareunan ulkopinnalle. Kana tarvitsee myös siivet ja pyrstön! =) Taittele nämä paperista, vaikka kopiopaperista, ja leikkaa haluamaasi muotoon. Liimaa siivet ja pyrstö sulkapalojen alle. Upeat siivet ja pyrstön saat myös höyhenistä ja sulista.
Näkymä kannen alle, ekokartonkinen alareunan kaitale on jo liimattuna. Tämä auttaa kantta asettumaan paikoilleen ja pohjan reuna jää kannen reunuksen alle. Kanan voi tehdä myös kahdesta erikokoisesta ilmapallosta liisteröimällä, jolloin kannen saa mitoitettua reilusti suuremmaksi, eikä reunuskartonkia välttämättä tarvitse ollenkaan.
Koristeltuasi kanan, paina sormillasi pohjaa tasaiseksi. Työnnä pohjaa keskeltä hieman sisäänpäin. Liimaa halutessasi sisäänpäin painamasi kohdan päälle paperista leikattu pala. Jos haluat, voit tehdä pääsiäiskanalle myös pikkuisia kavereita, liisteröimällä paperia esimerkiksi vesi-ilmapallojen päälle ja koristelemalla tipusiksi. Nämä voi hyvin jättää myös umpinaisiksi.
Kananmunat ja höyhenet viihtyvät valmiin kana-astian sisällä. Käytä pääsiäiskanaa vaikkapa tunnelmallisessa aamupalapöydässä ja tarjoa siitä ruokailijoille keitettyjä munia. Tai suojaa sisus huolellisesti esimerkiksi kelmulla ja kasvata siinä ihana vehreä rai- tai ohraruoho.
Tästä keraamisesta kanamuorista idea sai alkunsa ja paperikana pääsi osaksi Vuoden Askartelija-portfoliota. Kennot puolestaan ovat saaneet koristeekseen höyheniä, hamppunarua, paperilintuja ja helmimassamunia. Kiva lahjaidea, esimerkiksi pääsiäisen kyläreissulle!

Pääsiäisen alla askarrellaan! Tässä syntyy pääsiäisen pajunvitsakoristeita, joista postailen lähempänä pääsiäistä sekä lisäksi testailen poikieni kanssa protoa kesän keijutyöpajaan, jonka ohjaan Itä-Suomen suurimmassa lastentapahtumassa Vekara-Varkaudessa. 
 Tekemisen ja luomisen riemua sekä oikein iloista pääsiäisen odotusta!

Anna-Leena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instagram