Hauskaa kierrätysaskartelua


Heleän huhtikuinen tervehdys Sinulle! Pääsiäinen tuli ja meni, mutta muoviset suklaamunien sisukset jäivät! On palkitsevaa, kun turhalle ja jätteeksi joutuvalle materiaalille keksii uuden kierrätysidean tai askartelun. Suklaamunien muoviset kotelot olivat yksi sellainen jäte, jonka uudelleen käyttöä mietin useana pääsiäisenä. Kyllähän niitä ideoita sitten syntyi vuosien saatossa! 
Kierrättämällä valokoristeita vaikkapa tulevan kesän hämyiseen iltaan.. Siniset kissankellot syntyvät munakennon kartioista ja pirteän keltaiset kukkaset suklaamunien muovisista sisuskoteloista. Tein nämä askarteluohjeet "Juhlavuoden parhaat, 100 uutta kierrätysideaa osa2"- lehteen.

Muovikoteloita voi muotoilla saksilla terälehdellisiksi kukkasiksi ja kun niihin yhdistää esimerkiksi kreppipaperia ja heteitä, saa aikaiseksi söpöjä valokukkia, jotka voi työntää valoköynnökseen. 

Ihanan iloisia malleja! Leo ja Mio olivat malleina koristekuvauksissa ja hauskaa oli. Lisää valokoristeohjeitani on nähtävissä Askartelun idealehti Taikan 1/2018- numerossa. Numeron sivuilta löydät myös ideoita Danoninopurkkien kierrätykseen! Valopupuja- ja nalleja vaikkapa lastenhuoneeseen..
Valokukkien valmistusta. Plussan muotoinen mattoveitsellä tehty reikä avataan esimerkiksi lyijykynällä painaen. Valokukka kestää paikallaan hyvin, ilman erillistä kiinnitystä. Esimerkiksi Ikean paristokäyttöinen valoköynnös (lampun halk. 0,7cm) toimii valokukkien kanssa mainiosti! 
Muovinen kotelo leikataan kahteen osaan. Matalaan puoliskoon voi liimata kreppipaperiset terälehdet ja korkeampaan osaan terälehdet voi muotoilla saksilla leikaten. Pohjaan tehdään varovasti mattoveitsellä lamppua varten plussan muotoiset viillot, jotka avataan aukoksi esimerkiksi lyijykynän tai siveltimen varrella työntäen. Askarteluheteet liimataan pyöreään huopopalaan, joka on rei'itetty keskeltä. Huopapala heteineen liimataan valokukan sisäpohjaan. Huopa huolittelee koristeen ja pitää heteet varmasti paikoillaan.
Helpoin tapa tehdä valokoristeita! Liimaa vain päälle kuviopaperia tai tarroja. Kiva valokoristeidea lastenjuhliin.
Munakennot uusiokäytössä.. Kissankellot solmitaan valoköynnöksen johtoon lampun juurelle narulla. Kuvan malleihin käytin vihreää hamppunarua, valkoisia puuhelmiä ja sinisiä munakennoja.
Hello Kitty- suklaamunissa oli pirtsakan pinkki sisuskotelo ja ne sopivat täydellisesti herkkään kesäiseen juhlakattaukseen, vaikkapa lastenkutsuille. Lasissa paikkalapun virkaa toimittaa yllätyskukka, jonka sisällä on tikkari.  
Yllätys - tikkarikukka! Tee plussan muotoinen viilto sisusmunan suuremman puoliskon pohjaan ja työnnä tikkarin varsi reikään. Sulje kotelo ja koristele terälehdillä. Kirjoita yhteen lehteen paikanhaltijan nimi ja aseta lasiin tai lautaselle. Kukassa pikku synttärivierasta odottaa kiva yllätys. 
Muovikoteloista saa kivoja valokoristeita ja kattauksen yksityiskohtia, mutta niiden värikkyys houkutteli kokeilemaan myös hauskoja leluaskarteluja. Heittäydyin siis poikien kanssa leikkisäksi ja näitä mielikuvituksellisia askarteluja oli niin ihana tehdä! Muovikotelot inspiroivat kirkkailla väreillään. Koteloiden keltainen väri, lähestyvä kesä ja heräilevä luonto toivat mieleen muun muassa mehiläiset!  
Sur-rur-rur! Muovikotelosta saa söpöjä meihiläisiä lasten leikkeihin tai kukkien viereen kesäiselle ikkunalaudalle. Raidat ja kulmakarvat saa mustasta asennusteipistä, tuntosarvet paperinarusta ja siivet kuultopaperista, johon voi piirtää kuvioita tussilla. Näistä pörriäisistä saisi varmaan aika hauskan mobilen lastenhuoneeseen!
Olen kuullut monelta pienen tytön vanhemmalta ja isovanhemmalta Littlest Pet Shop-villityksestä. Kahden pienen pojan äitinä nämä söpöt otukset ovat vaan jääneet itselleni melko vieraiksi, lukuun ottamatta näkemiäni mainoksia. Minulla oli kuitenkin muistikuva värikkäistä pienistä eläinhahmoista ja päätin kokeilla, millaisia hahmoja sisusmunista saa. Katsoin internetistä LPS-hahmojen kuvia ja somistin muovimunat muun muassa huovalla, glitterillä, höyhenillä ja vesi-ilmapalloilla.
Pelkistettyjä Littlest Pet Shop- hahmoja oli aivan ihana tehdä! Nämä otukset tein yksin, sillä aihe ei oikein kiinnostanut poikiani. =)
Piirsin silmät mallikuvien mukaan kopiopaperille vedenkestävällä tussilla. Liimattuani silmät muovimunan pintaan, sipaisin päälle decoupage-lakkaa. Lakka antaa kauniin kiillon ja suojaa paperia leikeissä. Evät ovat vesi-ilmapalloja, jotka liimasin ensin muovikotelon sisäpuolelle. Kun kotelon sulkee, evät jäävät tiukasti kiinni. Kotelon liitoskohtaan voi lisätä liimaa, jolloin se ei aukea leikeissäkään.
Olipas näitä kavereita hauska tehdä.. Aivan kuin aikuisten leikkiä!

Pojille suunnattu askartelu puolestaan muotoutui lempianimaatiosarjamme "Adventure Timen" ympärille. Parhaat kaverukset, seikkailija Finn ja Jake-koira syntyivät keltaisesta ja vaaleansinisestä yllätyskotelosta. Karkkivaltakunnan Prinsessa "Purkka" sai pään ja vartalon pinkeistä muovikoteloista, hiukset villalangasta sekä hameenhelman paperista. Finnin ja Jaken uskollisen pelikoneen BMO:n teimme tulitikkurasiasta ja värillisestä origamipaperista, josta on saatavilla aivan ihania pastellisia sävyjä. Hahmot saivat muokattavat kädet ja jalat piippurasseista. Koristeluihin ja yksityiskohtiin käytimme lisäksi asennusteippiä, puuhelmiä ja huopaa. Käytin hahmoaskarteluihin ainoastaan työhuoneeni kaapeista löytyviä tarvikkeita. Tämä olikin erinomainen askartelu jämärassien ja villalangan pätkien hyödyntämiselle!
"Dance, dance dance!"
Lempianimaatiosarja "Adventure Time" innoitti pojat askartelemaan. Jake-koira ja Finn syntyivät suklaamunien sisuskoteloista ja pelikone BMO tulitikkurasiasta.
BMO: paperista, tulitikkurasiasta ja piippurassista.
"Adventure time! Come 'n' grab your friends.."
Inspiroiduimme animaatio-ohjelmasta! Munakoteloihin yhdistelimme piippurassia, paperia, villalankaa ja huopaa. Mukana menossa ovat Princess Bubblegum, Jake The Dog, Finn The Human ja BMO.

Askartelu voi olla aikuiselle luovaa leikkiä! Mielikuvitus lentää ja leikkisä askarteleminen tempaa mukaansa.. niin yhdessä lasten kanssa kuin ihan yksikseenkin. 


Luovia ja leikkisiä kevätpäiviä!
Anna-Leena

1 kommentti:

  1. Ihania ideoita kiitos niistä. Me lainataan tuota keltaista kukkaa ja askarrellaan pääsiäisenä pyhäkoulussa sellaiset. :)

    VastaaPoista

Instagram